Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Willem II – Ajax

Ajax kan zondagavond de eerste prijs van het seizoen veroveren. De ploeg van Erik ten Hag neemt het in de KNVB-bekerfinale op tegen Willem II. Na negen jaar wordt het wel weer eens tijd om de dennenappel mee terug naar Amsterdam te nemen. Om jou optimaal klaar te stomen voor de bekerfinale, volgen hier drie dingen die je moet weten!

04 mei 2019 - 13:07
Bekerfinale2019
Pakt De Ligt zondagavond zijn allereerste prijs met Ajax? © Ajax Images

Ajax niet succesvol in bekerfinales op 5 mei
Het is de vierde keer in de geschiedenis van het KNVB-bekertoernooi dat de finale plaatsvindt op 5 mei. Opvallend genoeg stond Ajax in alle voorgaande edities die op deze datum werden afgewerkt. De Amsterdammers bewaren echter geen goede herinneringen aan bekerfinales die op Bevrijdingsdag werden gespeeld.

In 1907 stond Ajax tegenover VOC in de finale en laatstgenoemde ging er toen met de hoofdprijs vandoor. De Ajacieden kregen in 1971 een herkansing tegen Sparta, maar ook dit duel werd na een verlenging niet gewonnen (2-2). Overigens maakte Ajax dat wel weer goed door in de replay met 2-1 van de Rotterdammers te winnen en zo toch met de beker aan de haal te gaan.

De meest recente bekerfinale op 5 mei stamt uit 1978. De tegenstander van Ajax was toen AZ’67. Henk van Rijnsoever maakte namens de Alkmaarders het enige doelpunt van de wedstrijd en bezorgde zijn ploeg op die manier de winst. Het wordt dus hoog tijd om ‘de vloek van 5 mei’ te doorbreken!

Nederlands bekertoernooi meest onvoorspelbare van Europa
Er wordt wel eens geroepen dat de eredivisie een van de meest saaie voetbalcompetities in Europa is. Waar in Engeland minimaal zes clubs meedoen om de landstitel, zijn dat er in Nederland vaak maar twee à drie. Het KNVB-bekertoernooi is daarentegen juist weer de spannendste en meest onvoorspelbare bekercompetitie van Europa.

Als we kijken naar de afgelopen tien seizoenen, dan zien we dat maar liefst acht verschillende clubs beslag hebben gelegd op de dennenappel. Feyenoord is de enige ploeg die in de desbetreffende periode twee keer het bekertoernooi won. Daarmee staat Nederland dus bovenaan de lijst van meest onvoorspelbare bekercompetities in Europa.

België, Portugal, Engeland en Turkije staan op plek twee wat betreft verrassende toernooien. In deze landen wonnen zeven verschillende clubs de hoofdprijs in het voorbije decennium. In Frankrijk, Spanje en Italië kwamen de namen van slechts vijf clubs terug op de erelijst.

VAR, doellijntechnologie en ABBA-strafschoppen
Het duel tussen Willem II en Ajax staat onder leiding van Serdar Gözübüyük. De scheidsrechter hoeft niet alles alleen te doen, want tijdens de KNVB-bekerfinale wordt er gebruik gemaakt van zowel videoarbitrage als van doellijntechnologie. In de Zeister bossen vervult Pol van Boekel de rol van VAR.

Daarnaast zou het de eerste keer kunnen zijn dat er tijdens een bekerfinale gebruik wordt gemaakt van het ABBA-concept bij strafschoppen. Mocht er na de reguliere speeltijd en verlenging nog steeds geen winnaar zijn, dan zullen er penalty’s worden genomen volgens dit principe.

Bij het ABBA-concept leggen spelers niet om de beurt aan vanaf elf meter, maar nemen – op de eerste penalty na – altijd twee spelers van hetzelfde team na elkaar een strafschop. Zowel Ajax als Willem II hebben in het bekertoernooi ervaring met dit concept. Ajax bekerde via het ABBA-principe door ten koste van Roda JC en Willem II knikkerde AZ na strafschoppen uit het toernooi.

Het is overigens ook de laatste keer dat een penaltyserie via dit principe wordt uitgevoerd. De internationale spelregelcommissie IFAB geeft aan geen vervolg te geven aan het experiment met de ABBA-strafschoppen.

Wie er uiteindelijk met de dennenappel vandoor gaat, zien we zondagavond. Dan trappen Willem II en Ajax om 18.00 uur af in De Kuip.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >