Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Utrecht

We moeten door, snuiters. We moeten door. We need to pak schaal! Het Europese avontuur is dan misschien afgelopen, er staat nog altijd een opdracht open voor Ajax. Bovenaan eindigen in de eredivisie. Met nog twee speelronden te gaan, maken we ons op voor de ontknoping. Hier volgen drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Utrecht

11 mei 2019 - 11:50
driedingenajautrcar
Hopelijk blijkt Ajax net zo geconcentreerd als in het uitduel. © Pro Shots

Vrachtwagen
Erik ten Hag voelde zich als overreden door een vrachtwagen. Dit was het gevolg van de pijnlijke uitschakeling in de halve finales van de Champions League. De Ajacieden dachten al in de finale te staan, maar in de slotseconden besliste Lucas Moura anders namens Tottenham Hotspur. Hij maakte er nog snel 2-3 van en de rest van de week stond voor Ajax in het teken van scherven rapen.

“Ik voel me alsof er een vrachtwagen over me heen is gereden. En figuurlijk is dat natuurlijk ook gebeurd. Het is zó ontzettend bitter,” aldus Ten Hag, die als opdracht heeft om zijn spelersgroep klaar te stomen voor het belangrijke thuisduel met Utrecht. “We hebben het stuur in handen en dat moet zo blijven. We moeten het nu ook afmaken. Daarvoor hebben we frisse energie nodig.”

Ten Hag en zijn staf helpen de spelers om die frisse energie aan te boren. Gelukkig zitten er een paar dagen tussen woensdag en zondag, want gemakkelijk is dit natuurlijk niet. “Er zit een goede vibe en goede spirit in de ploeg en de spelers kunnen zich oprichten. Dat gaan we ook doen. Wij moeten de spelers helpen en steunen.”

Advocaat onder vuur
Ook Dick Advocaat had het er woensdag maar moeilijk mee. De return van de halve finales duurde voor Ajax een halve minuut te lang en de beelden van treurende Ajacieden ontroerden zelfs de trainer van Utrecht, de aankomend tegenstander van Ajax. Advocaat was aanwezig in de studio van Veronica, maar analyseren was er niet meer bij. Advocaat had geen woorden meer paraat.

Het feit dat Advocaat verlegen zat om woorden, kwam hem op kritiek te staan van onder meer De Telegraaf. De hoofdpersoon snapt daar helemaal niets van, zo bleek op het perspraatje van Utrecht. “Als een Nederlandse ploeg het zo ongelooflijk goed heeft gedaan, moeten we daar allemaal trots op zijn. Als ik dan zie hoe die spelers het veld aflopen – en dat heb ik zelf ook vaak genoeg meegemaakt – dan raak ik geëmotioneerd,” aldus Advocaat.

“Het heeft mij dan geen zin om te vragen om een analyse te verzorgen,” vervolgt Advocaat, die woensdag een duidelijke voorkeur had voor Ajax ten opzichte van Spurs. “Als ik een aantal spelers ken en die emoties zie, word ik partijdig. Heel simpel. Wat andere mensen daar dan van vinden en schrijven, is mij een rotzorg.”

Emanuelson niet van de partij
Het is en blijft altijd een beetje raar als Ajax het opneemt tegen Urby Emanuelson, al helemaal omdat hij tegenwoordig de kleuren van Utrecht verdedigt. Maar Emanuelson is er niet bij in de Johan Cruijff Arena. De inmiddels 32-jarige Urby is niet fit genoeg voor het treffen met de club waar hij werd grootgebracht.

Een andere oud-Ajaxspeler, Riechedly Bazoer, kunnen we wel bij de tegenstander verwachten. Bazoer maakte deel uit van het Ajax dat tijdens het staartje van seizoen 2015/2016 de schaal min of meer uit zijn handen liet vallen. Bazoer speelt sinds de winterstop voor Utrecht. Eerder kwam hij uit voor VfL Wolfsburg en FC Porto. De prestaties van de middenvelder zijn nogal wisselvallig, waardoor het erg moeilijk is om aan te geven wat we kunnen verwachten.

De selectie van Utrecht is overigens een beetje ziek, zwak en misselijk, ook tot verbazing van zijn eigen trainer. Advocaat plaatste wat kanttekeningen bij de mentale weerbaarheid van zijn selectie, die er na twee weken vrijaf fysiek niet al te goed voorstaat. Naast Emanuelson zijn ook Simon Makienok, Michiel Kramer en Joris van Overeem geblesseerd, terwijl Leon Guwara en Jean-Christophe Bahebeck kampen met ziekte.

Hoe dan ook moeten de Ajacieden het zondag natuurlijk op eigen kracht doen. De aftrap van Ajax - FC Utrecht is om 14.30 uur.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >