Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Media buitenland: 'Zo veel plezier mag niet tot zo veel pijn leiden'

En in de laatste seconden was het ineens klaar: geen Champions League-finale. Wat Ajax rest in Europa zijn de complimenten. En daar zijn er veel van. Ajax maakte internationaal grote indruk er er is volop lof voor de attractieve en zelfbewuste Europese campagne.

09 mei 2019 - 14:24
buitenlandse-media-spurs-1200
Vooral over De Ligt zijn ze in het buitenland goed te spreken. © Pro Shots

Je kunt zelfs voorzichtig stellen dat sportmedia buiten de eigen landsgrenzen positiever zijn over de ploeg van Erik ten Hag dan erbinnen. Al sinds de groepsfase komen buitenlandse media superlatieven te kort om te beschrijven hoe onwijs gaaf ze het vinden dat dit jeugdige Ajax zo ver wist door te stoten in de Champions League. We tikten er al vaker stukjes over, maar ook na de dramatische uitschakeling (2-3) blijft men in het buitenland uiterst positief over wat Ajax heeft laten zien.

Natuurlijk wordt eveneens geschreven over de fantastische comeback van Spurs. Zo schrijft het Franse L’Equipe: “Eén man zorgt voor stilte bij dik vijftigduizend mensen,” doelend op Lucas Moura, die Ajax met een loepzuivere hattrick de das omdeed. Natuurlijk, de prestatie van de Engelsen wordt geroemd en dat is ook terecht. Het was krankzinnig, maar toch veroverde Ajax duidelijk de harten in het buitenland.

"Ajax is als een vlinder, betoverend mooi, zij het voor even," zo duidt The Daily Telegraph de situatie. Sportverslaggever Luke Edwards is sportverslaggever voor de deze krant en schreef al eens een liefdesbrief aan onze club, als eerbetoon aan de Ajacieden. Edwards schrijft: "Door Ajax ben ik weer van voetbal gaan houden. Een club die ons er allemaal weer aan herinnert dat deze mooie sport toch nog iets puurs heeft wat onbezoedeld is gebleven."

Ook de BBC kijkt met mooie woorden terug op de prestaties van de Amsterdamse ploeg: "Ajax was een genot om naar te kijken tijdens hun ongelooflijke Europese campagne. Ze hebben er legio nieuwe fans bij". The Guardian kraakt wel een kritische noot: "Het inbrengen van Fernando Llorente was een gok van Tottenham, maar voor het eerst konden ze Ajax vastzetten. Ajax leunde op zijn voorsprong en dat was een fout. Het moedigde de Spurs aan naar voren te komen." Wel roemt de krant de captain van Ajax: "Matthijs de Ligt nam zijn team op sleeptouw en met zijn fysieke kracht is hij haast onpasseerbaar."

De Gazzetta dello Sport vindt het ook allemaal tamelijk risicovol wat Ajax deed, het zijn tenslotte Italianen, maar verpakt de boodschap toch net even anders: "Spurs kreeg nieuwe hoop en Ajax kende geen ander plan dan naar voren voetballen. Ze riskeerden het ondenkbare, maar het was wel een lust voor het oog. Het was knotsgek, spannend en magistraal. Iedere voetballiefhebber zal van deze show hebben genoten."

Een lust voor het oog was Ajax dit CL-avontuur zeker, maar daarom is de pijn op dit moment niet minder. Al vinden gevoelens van trots gedurende de dag steeds beter hun weg. De manier waarop buitenlandse sportmedia over Ajax spreken helpt daarbij zeker. Neem onderstaande tweet van de grootse sportkrant van Catalonië bijvoorbeeld. Compleet met hartje en klaphandjes. De tekst komt neer op zoiets als: je kunt alleen maar applaus hebben voor wat Ajax in de CL heeft laten zien.

Marca, die echte Spaanse krant, is eveneens onder de indruk en schrijft dat het de laatste maanden verliefd werd op Ajax. "Het schitterende spel van De Jong, Ziyech en Van de Beek leek Ajax naar te finale te leiden. Met een vrijwel identieke goal als tegen Juventus liet De Ligt weer zien hoe sterk hij in de lucht is."

Het Britse The Mirror sluit zich daarbij aan. "Over De Ligt kan alleen maar worden gezegd dat het een legende in de maak is. Over twintig jaar zal hij worden genoemd in hetzelfde rijtje als Paolo Maldini, Franz Beckenbauer en Bobby Moore. Na de eerste helft leek de wedstrijd gespeeld. Maar door een wonderbaarlijke comeback staat Spurs in de finale. Dit verdient een verfilming op het witte doek." 

In de New York Times spreekt men ook mooie woorden. Wat te denken van deze mooie volzin: ‘A season of such joy was not supposed to lead to such pain’. Een paar woorden, maar jeetje, wat raak! Het stuk is absoluut lezenswaardig en een linkje willen we jullie dan ook zeker niet onthouden.

Het Belgische Sporza toont zich wat kritischer op de ploeg van Erik ten Hag en is van mening dat Ajax de riante uitgangspositie bij rust wel erg makkelijk weggaf in het tweede bedrijf. "Al het goede van de eerste helft - volwassen verdedigen, efficiëntie en controle - bleef helaas achter in de kleedkamer."

Hopelijk zien we die zaken zondag wel terug als Ajax de competitie hervat en FC Utrecht op bezoek komt.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >