Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

'Blikvanger' De Ligt kreeg voor huldiging instructies van politie

Voor één keer bepaalde niet Erik ten Hag, maar de politie Amsterdam de positie van Matthijs de Ligt. Gelukkig was dit niet het geval tijdens de kampioenswedstrijd, maar pas bij de huldiging. Het was dus geen toeval dat De Ligt voorkwam dat burgemeester Femke Halsema werd geraakt door een blikje bier.

17 mei 2019 - 14:25
blikvangerdeligtcar
Deze verdedigende actie van De Ligt was dus geen toeval. © De Brouwer

Halsema bevindt zich nog in haar eerste jaar als burgemeester van Amsterdam en qua populariteit valt er nog het één en ander te winnen. Want hoewel Halsema toestond dat de Ajaxselectie voor het eerst sinds 2011 weer welkom was op het Museumplein, is nog niet alles vergeten en vergeven.

Het wordt Halsema door veel Ajaxsupporters kwalijk genomen dat er voor Ajax - Juventus met waterkanonnen en meer een einde werd gemaakt aan de normaal zo feestelijke entrada. En ook bij andere groepen binnen Amsterdam valt er nog wel wat goodwill te kweken.

Hoe dan ook, de politie Amsterdam had al zo'n vermoeden dat er bij de huldiging wel eens iets kon gebeuren. Het korps had dan ook vooraf aan Edwin van der Sar en De Ligt gevraagd om extra op te letten. “De opdracht die ze van tevoren hadden gekregen, werd uitstekend uitgevoerd,” aldus politiechef Chris Koers tegenover AT5.

“We wisten vooraf dat sommige mensen bepaalde sentimenten hebben, dus op dat soort momenten houden we met alles rekening. Dat hebben we natuurlijk ook meegegeven aan de mensen die op het podium stonden en dat hebben ze uitstekend gedaan,” vervolgt Koers.

Behalve een blikje bier werd er op een gegeven moment ook vuurwerk gegooid richting het podium waarop de kampioenen stonden. Twee vuurwerkgooiers zijn op basis van camerabeelden vrijwel direct achterhaald en aangehouden. De politie verrichte in totaal, toeval of niet, 34 arrestaties rond het kampioensfeest.

De politie kijkt echter terug op een 'feestelijk verlopen huldiging' van Ajax, waarop ruim 100.000 supporters waren afgekomen. Er hing een sfeer in de stad die nog het beste valt te vergelijken met Koningsdag. En op Koningsdag worden ook mensen opgepakt. Er is bij de organisatie door diverse partijen goed samengewerkt en ook van vernielingen was dit keer geen enkele sprake.

Het was gewoon een mooi feestje, een prachtige huldiging en laten we hopen dat Ajax in de nabije toekomst alweer aanleiding kan zijn voor nieuwe festiviteiten middenin de stad!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >