Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax wordt tot 2028 zeker geen baas in eigen huis

Op de dag dat Ajax zijn 34ste kampioenschap veroverde, deed de club 's ochtend tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Stadion Amsterdam NV een bijzondere toezegging aan de aandeelhouders van de Johan Cruijff Arena: Ajax verwerft tot oktober 2028 geen meerderheidsaandeel in het stadion.

24 mei 2019 - 16:04
ajaxmeerderheidarenacar
De JC Arena straalt wel Ajax uit, maar wordt voorlopig niet van de club. © Pro Shots

Naast een hoop bestuurlijk geneuzel – zoals het veranderen van statuten en benoemingsprocedures van commissarissen – werd op de dag van titelwinst in Doetinchem dus het besluit genomen dat Ajax de komende jaren zeker geen eigenaar van het stadion zal worden.

Het voornemen van de gemeente Amsterdam om 23 procent van de in totaal uitgegeven certificaten van aandelen, in bezit van de gemeente, aan Ajax te verkopen, blijft onverminderd van kracht. Deze afspraak is al gemaakt ten tijde van het bewandelen van het traject richting naamswijziging en kent zijn oorsprong in het besluit van de gemeente om deelnemingen in BV's en NV's terug te schroeven.

Als de verkoop slaagt, wordt hieraan de voorwaarde verbonden dat de gemeente in ieder geval voor een periode van tien jaar zijn resterende belang van 25 procent niet ook zal verkopen. Deze belofte is ook door de gemeente gedaan. De gemeente Amsterdam blijft dus ook na de transactie nog voor langere tijd aandeelhouder van de Johan Cruijff Arena.

De huidige verdeling is als volgt: 48 procent van de aandelen van de Johan Cruijff Arena is in handen van de gemeente Amsterdam, 39 procent ligt bij de Stichting Administratiekantoor Stadion Amsterdam en de overige 13 procent van de aandelen is van Ajax.

Als de gemeente Amsterdam en Ajax een akkoord sluiten over de verkoop van 23 procent van de aandelen, komt de toekomstige verhouding er zo uit te zien: 39 procent van de aandelen blijft bij Stichting Administratiekantoor Stadion Amsterdam, 36 procent komt in handen van Ajax en de gemeente Amsterdam bezit dan nog 25 procent van de aandelen.

We kunnen op basis van de aanvullende voorwaarde concluderen dat Ajax er in ieder geval richting het komende decennium voor kiest om het geld voor het grootste gedeelte op het veld te zetten en geen stadion gaat exploiteren door een meerderheidsaandeel in de Johan Cruijff Arena te verwerven.

Alles voor het voetbal!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >