Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax strijkt komend seizoen 10,3 miljoen euro op aan tv-geld

De Ajacieden schurkten dit seizoen tegen de Europese top aan, maar het wordt moeilijk om die prestatie te herhalen. Laat staan om structureel aansluiting te vinden. Dit heeft veel te maken met het verschil in tv-geld. Ajax kan volgend seizoen 'slechts' 10,3 miljoen euro tegemoet zien.

21 mei 2019 - 15:41
tvgeldajaxcar
Ook geen enkele andere club trekt zulke volle kroegen... © Pro Shots

Het tv-contract van de eredivisie loopt al een tijdje en als je de rechten in een totaaldeal voor een jaartje of tien tegelijk verkoopt, weet je dat van een optimale deal geen sprake kan zijn. Dit contract loopt nog altijd en levert Ajax volgend seizoen iets meer op dan 10 miljoen euro.

Dit becijferde Voetbal International. Hoe VI dat heeft gedaan? Door de klasseringen en het hieraan gekoppelde aantal punten van de laatste tien seizoenen op een rijtje te zetten. Deze punten leveren een ranglijst op, op basis waarvan miljoenen worden uitgekeerd. Het laatste seizoen telt altijd het zwaarst mee.

Ajax werd afgelopen seizoen kampioen – we herhalen het gewoon nog een keer – en pakt daarmee de volle mep van 180 punten. Qua punten telt vorig seizoen tien keer mee, het seizoen van tien jaar geleden slechts één keer. Ook op basis van de laatste tien seizoenen scoort de club goed, al is het maar omdat de Ajacieden over het algemeen eerste of tweede werden.

De berg punten die dit opleverde, is van belang voor de ranglijst en de ranglijst wordt weer gebruikt om het tv-geld te verdelen. Iedere positie op de ranglijst is goed voor een percentage van het totaal, dat dus zo'n 80 miljoen euro bedraagt.

Als je alle punten bij elkaar optelt en dan een verdeling maakt op basis van de zak geld die het tv-contract waard is, blijft er onderaan de streep 10,3 miljoen euro over voor Ajax. PSV staat tweede en krijgt 9,27 miljoen euro, nummer drie Feyenoord ontvangt 8,23 miljoen euro. Je kunt hier de hele lijst checken.

Er is de laatste tijd het nodige te doen om de tv-gelden die worden uitgekeerd, omdat de toppers in verhouding te veel geld zouden ontvangen. Althans, zo klinkt het bij de kleinere clubs. Ajax zou op zijn beurt maar wat graag een stuk meer tv-geld ontvangen. Er wordt in Amsterdam ook een beetje omgekeerd geredeneerd, want was is de eredivisie waard zonder Ajax...?

Nou goed, op die manier kun je dus hele discussies voeren. Bijvoorbeeld om kunstgras te bannen uit de eredivisie. Feit is echter dat prestaties uit het (recente) verleden een belangrijke rol spelen bij de verdeling van het tv-geld en dat is natuurlijk altijd goed. Goede prestaties worden beloond, slechte prestaties leveren minder op.

Overigens is het allemaal maar klein bier vergeleken met de Premier League. Daar klotst het geld echt tegen de plinten. Kampioen Chelsea ontving over seizoen 2016/2017 maar liefst 172 miljoen euro aan tv-geld, maar Ajax haalt het zelfs niet bij de kleintjes... Een clubje als Sunderland had datzelfde jaar ondanks degradatie ook gewoon dik 107 miljoen euro aan inkomsten.

Meer tien keer zo veel als Ajax dus...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >