Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax speelt in CL-voorronde ook voor plek in pot 2

Chelsea heeft de finale van de Europa League gewonnen. Ja, dus? Nou, dit heeft ook gevolgen voor Ajax. En zelfs in positieve zin! Als het de Ajacieden lukt om zich opnieuw via de voorronde in het hoofdtoernooi van de Champions League te voetballen, zit het bij de loting in pot 2.

29 mei 2019 - 22:55
chelseawintelcar
Als Ajax zich plaatst voor de CL, moet een nieuw tripje Madrid wachten. © Pro Shots

Chelsea was in het 'indrukwekkende' Baku met 4-1 te sterk voor Arsenal en hoewel het winnen van de beker natuurlijk het belangrijkst was, druppelt het altijd naar beneden. Zo ook nu. PSV moet na het verlies van Arsenal in de CL-voorronde een moeilijke weg bewandelen, terwijl het voor Ajax gunstiger uitpakt.

Laten we wel wezen: Ajax moet eerst de derde voorronde en play-offs zien te overleven, maar als dit de regerend kampioen lukt, ligt er een aardige beloning in het verschiet. Niet alleen staat het dan opnieuw in de groepsfase van het kampioenenbal, ook is er uitzicht op een wat gunstigere loting.

Het ontbreken van Arsenal en het falen van AS Roma in de slotfase van de Serie A zorgt ervoor dat Ajax – als het zich kwalificeert – de zestiende club is op basis van de Uefa-ranking. Die ranking wordt gemaakt op prestaties van de laatste vijf jaar en wordt gebruikt voor zaken als de potindeling bij lotingen. En als nummer zestien van de opgeschoonde lijst, zit je in pot twee.

Dit zou betekenen dat Ajax een iets gemakkelijkere loting krijgt, want het ontloopt dan de volgende best sterke clubs: Real Madrid, Atlético Madrid, FC Porto, Borussia Dortmund, Napoli, Shakhtar Donetsk en de nu nog onbekende verliezend finalist van de editie van 2019: Liverpool of Tottenham Hotspur.

In plaats daarvan kan Ajax dan gekoppeld worden aan clubs van het kaliber Benfica en Dinamo Kiev, maar ook een koppeling met het Bayer Leverkusen van Peter Bosz behoort dan tot de mogelijkheden. Je kunt dankzij de onvolprezen coëfficiëntenkoning Bert Kassies alvast de complete, voorlopige CL-potindeling voor 2019/2020 bekijken.

Ondanks alles moeten we natuurlijk niet voor de muziek uit lopen. Ajax moet zich eerst maar eens zien te kwalificeren en ook al is dit via de kampioenenroute iets gemakkelijker, het moet komende zomer nog wel eventjes gebeuren. Het is en blijft gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Tenslotte nog even over de mogelijke tegenstanders: voorlopig staat slechts vast dat Ajax met Paok Saloniki een oude bekende kan treffen. De overige tegenstanders zijn stuk voor stuk afhankelijk van resultaten in de eerste twee voorronden.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >