Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax pakt eerste prijs van het seizoen en dit viel ons op!

Ajax heeft zijn eerste prijs sinds 2014 binnen. De Amsterdammers waren in de KNVB-bekerfinale een maatje te groot voor Willem II: 4-0. Deze zeven zaken vielen ons op in De Kuip.

05 mei 2019 - 19:53
Bekerfinale_verslag_1200
Huntelaar beslist de wedstrijd voor rust met een bekeken schuiver. © Pro Shots

Drie wijzigingen in basiself
De basis van Ajax verschilde op drie posities van het elftal dat in Londen Tottenham Hotspur versloeg. Joël Veltman, Lasse Schöne en David Neres begonnen tegen Willem II op de bank. Hun vervangers waren Rasmus Kristensen, Noussair Mazraoui en spits Klaas Jan Huntelaar. Dusan Tadic begon daardoor op links, waar hij tijdens het laatste treffen in Tilburg nog als spits speelde.

Eerbetoon aan Appie
In deze beslissende weken waarin Ajax de complimenten van dit seizoen moet zien te verzilveren, wordt Abdelhak Nouri niet vergeten. In de 34ste minuut scandeerden de ruim vijftienduizend Ajacieden in De Kuip zijn naam, gevolgd door een mooi applaus. Het bleek de opmaat naar een sterk Amsterdams slotoffensief richting het rustsignaal.

Ajax beslist het voor rust
Ajax en Willem II speelden een tamelijk slordige eerste helft op de glad ogende grasmat in Rotterdam. Net als de Tilburgers hadden de Ajacieden ook te vaak moeite om de bal in de eigen ploeg te houden. Daarnaast speelde de ploeg van Erik ten Hag te vaak in een traag tempo. Desondanks kreeg Ajax in de tiende minuut de grootste kans van de wedstrijd. Donny van de Beek legde terug op Huntelaar, maar de inkomende spits raakte de bal verkeerd op zijn voet.
Na een speldenprikje van Willem II brak Daley Blind de ban uit een kort genomen corner van Ajax. Frenkie de Jong speelde Hakim Ziyech aan, die op zijn beurt afspeelde naar Dusan Tadic. De Serviër draaide de bal het strafschopgebied in. Blind anticipeerde op de voorzet, veranderde de richting van de bal met een subtiele kopbal en passeerde zo doelman Timon Wellenreuther.
Amper twee minuten later verdubbelde Huntelaar de voorsprong. In aanloop naar die treffer schakelde Ajax snel om via Mazraoui en Ziyech, die hun opponenten met hoogstandjes uitspeelden. Ziyech speelde daarop af naar Huntelaar die de bal beheerst achter Wellenreuther schoof.

Oponthoud na rust
De wedstrijd lag na een klein uur spelen een minuut stil vanwege het afsteken van vuurwerk door een aantal lieden in het Ajaxvak achter doelman Wellenreuther. De verwijzing naar het ‘kleurrijke seizoen’ zorgde voor een dusdanige rookontwikkeling dat scheidsrechter Serdar Gözübüyük de wedstrijd kortstondig (zo’n anderhalve minuut) stillegde en de stadionomroeper dat deel van het publiek even vermanend moest toespreken.

Donny behoudt het overzicht
Waar de combinatie Van de Beek - Huntelaar in de eerste helft nog geen openingstreffer opleverde, konden de Ajacieden na 67 minuten wel juichen toen de middenvelder opnieuw het overzicht behield en de bal wederom aflegde op de spits. Huntelaar wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de 0-3 overtuigend tegen de touwen.

Juichen met Rasmus
Rasmus Kristensen is dit seizoen geen onomstreden basisspeler in het elftal van Ten Hag. De Deen, die in de bekerfinale tot verrassing van velen een basisplaats had, ging een kwartier volledig uit zijn dak. Noussair Mazraoui legde de bal af op de opkomende back, die met een harde schuiver in de verre hoek het Ajaxkwartet aan treffers completeerde. Mooi om te zien was ook de uitbundige manier van juichen van al Kristensens ploeggenoten. Iedereen gunde hem dit succesje.  
 

Ten Hag wisselt snel en maximaal
Ajax wisselde na rust drie keer. Allereerst loste David Neres zijn ploeggenoot Ziyech af na een klein uur spelen. Vervolgens kreeg Zakaria Labyad - dit seizoen belangrijk in de bekerduels - nog minuten gegund. De Marokkaan kwam binnen de lijnen voor Tadic, die zijn stempel niet op deze finale kon drukken. De slotwissel was voor Frenkie de Jong. De middenvelder maakte onder luid applaus van de Amsterdamse aanhang plaats voor de gepasseerde Lasse Schöne, die bij zijn entree direct werd toegezongen door de aanhang. Aan de score veranderde deze laatste wissel niets meer, waardoor de Ajacieden voor het eerst sinds 2010 weer eens de KNVB-beker pakte. Van de 25 finales die Ajax speelde, won het er 19. Geen slecht moyenne.  

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >