Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax moet nu twee voorronden overleven om CL-groepsfase te halen

Vroeger was je als kampioen tenminste rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Vroeger... De realiteit leert ons dat Ajax eerst weer moet proberen om het hoofdtoernooi te halen voordat we kunnen nadenken over een herhaling van het sprookje van seizoen 2018/2019.

18 mei 2019 - 00:07
clvoorrondezomer2019car
Het wordt weer een lange weg richting Bernabéu... © Pro Shots

De Ajacieden deden het Nederlands voetbal weliswaar een groot plezier door een heleboel punten te pakken voor de belangrijke Uefa-ranking, maar daar plukt de kampioen in de zomer van 2020 pas de vruchten van. De ploeg van Erik ten Hag moet begin volgend seizoen weer flink aan de bak.

Hoe gaat het in zijn werk? PSV had vorig seizoen een mazzeltje – de uitleg is een lang verhaal – en hoefde slechts één voorronde te spelen voordat kwalificatie voor de Champions League een feit was, maar voor Ajax wordt het twee keer zo moeilijk. Er moeten twee voorronden overleefd worden.

Ajax treedt aan in het deel van de voorronde dat speciaal is gereserveerd voor kampioenen. En wel in de derde voorronde om precies te zijn. Dit betekent dat verschillende andere clubs eerder moeten aantreden, waardoor over mogelijke tegenstanders nog weinig valt te zeggen. Het zou wel zomaar kunnen dat een koppeling met oude bekende Paok Saloniki tot de mogelijkheden behoort.

Qua kaliber mogelijke tegenstanders moet je verder denken aan Apoel Nicosia of Bate Borisov. De komende weken worden nu nog open plekken als vanzelf ingevuld, waarna 22 juli duidelijk wordt tegen wie Ajax mag aantreden. Het kan dan ook zijn dat je dan weet dat je moet spelen tegen de winnaar van X tegen Y.

De heenwedstrijd in de derde voorronde wordt 6 of 7 augustus gespeeld, de return is een week later op de 13e. De loting bepaalt wie, wat, waar en wanneer. Als Ajax wint, komt het daarna in actie tijdens de play-offs met als inzet een ticket voor de Champions League. Wordt er verloren, dan komt de ploeg terecht in een vangnet en moet het spelen om een startbewijs voor de Europa League.

De play-offs staan gepland voor 20/21/22 augustus en 27/28/29 augustus. Om zich daadwerkelijk te verzekeren van Europees voetbal – in een groepsfase dus – moet Ajax minimaal één tweeluik in de voorronde winnend afsluiten.

Oh ja, voor de volledigheid: Ajax en PSV spelen zondag 28 juli in de Johan Cruijff Arena om de Cruijffschaal en in het eerste weekeinde van augustus gaat een nieuw seizoen eredivisie van start. De aanvangsfase van het nieuwe seizoen belooft dus direct weer flink druk te worden!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >