Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax kijkt eens te meer terug op seizoen met volle uitvakken

Het is een repeterend verhaal, maar daarom des te leuk om weer te kunnen melden: Ajax heeft het afgelopen seizoen naar iedere competitiewedstrijd een vol uitvak meegenomen. De bezettingsgraad bedroeg 100 procent, al levert dit geen eerste plek op in de tabel.

20 mei 2019 - 13:11
uitfans1819car
Het was ook dit seizoen weer een feest om in het uitvak te staan! © De Brouwer

De reden hiervoor moge duidelijk zijn: lege uitvakken op bezoek bij Feyenoord en ADO Den Haag. Het is logisch dat Supporterscollectief Nederland, waarbij ook SV Ajax is aangesloten, op zo'n ranglijst geen rekening houdt met het verbieden van wedstrijdbezoek.

Zo kan het gebeuren dat Ajax, Feyenoord en PSV alle drie een honderdprocentscore noteren, maar gemiddeld genomen toch op verschillende aantallen eindigen. PSV nam gemiddeld 804 uitfans mee naar zijn potjes kriskras door Nederland, Feyenoord volgt met 724 fans en Ajax voetbalde in het bijzijn van 678 uitsupporters.

Het gemiddelde over alle eredivisieclubs bedroeg 397 uitfans en dat is goed voor een record! Dit betekent een stijging van zo'n 10 procent, aangezien het gemiddelde vorig seizoen nog 'slechts' 362 bedroeg. Dit zou zomaar eens een uitvloeisel kunnen zijn van de gemiddelde kaartprijs die het Supporterscollectief Nederland voor elkaar wist te boksen.

https://twitter.com/SupportersNL/status/1128930676579999747

Uitsupporters betalen voor een wedstrijd in de eredivisie nog maar 15 euro voor een kaartje. En als er beperkende maatregelen gelden, zakt de prijs zelfs naar 9 euro. Het is natuurlijk fantastisch dat die vaste kaartprijs geregeld kon worden, maar dit betekent niet dat alles nu in kannen en kruiken is.

Uitsupporters blijven geconfronteerd worden met allerlei maatregelen, waardoor het zeldzaam is om een wedstrijd volledig vrij te mogen bezoeken. Uitfans mogen gelukkig steeds vaker hun auto direct richting uitvak sturen, maar volledig vrij vervoer? Dat gebeurt niet of nauwelijks.

“Supporterscollectief Nederland roept lokale autoriteiten en clubs op om kritisch naar dit soort belemmeringen te kijken en per duel af te wegen of de maatregel proportioneel is. Generieke maatregelen als deze zijn in veel gevallen onnodig, zeker als goede afspraken worden gemaakt met de bezoekende supporters,” spreekt het collectief duidelijke taal.

Bekijk hier om nog veel meer te lezen over uitsupporters in de eredivisie tijdens seizoen 2018/2019. We zijn benieuwd naar de ontwikkeling in de play-offs om promotie/degradatie. FC Twente komt volgend seizoen terug en dit betekent in ieder geval een groot uitvak erbij. Wie weet kunnen enkele records in 2019/2020 alweer scherper gesteld worden!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >