Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: zo stelde Ajax een beter doelsaldo veilig

De titelrace is zeker niet gelopen, maar Ajax lijkt na speelronde 30 een joker in handen te hebben. Er werd met 6-2 gewonnen van Excelsior en het verschil in doelsaldo met PSV bedraagt nu +13, omdat Ajax in totaal meer doelpunten maakte. Wat vertellen de cijfers over het duel van zaterdag?

15 april 2019 - 10:23
passmapsajaexccar

Als je met 6-2 wint middenin het tweeluik van een Europese kwartfinale, gaat normaal gesproken de vlag uit. Toch waren er Ajacieden die vreesden dat hun club een kans had laten liggen om echt het verschil te maken qua doelsaldo. Gelukkig hield De Graafschap heel aardig stand tegen PSV en verloor het met slechts 2-1.

Qua doelsaldo zitten we veilig, dat kan bijna niet anders. De zorgen worden echter al moeiteloos verschoven naar de uitwedstrijd tegen FC Groningen, want dat is er eentje waarbij je niet zomaar kunt uitgaan van winst. Wij hopen dat Ajax zaterdag opnieuw zo oppermachtig is, want dan zitten we op rozen, toch?

Eerst kijken we nog een keertje achterom, met behulp van data verkregen via @11tegen11.

xG-plot en pitch plot
Het zal je vast niet verbazen wat je ziet bij het xG-plot. Het is alsof je kunt traplopen naar de derde verdieping, want het plot blijft maar sprongen maken. Anders uitgelegd: Ajax voetbalde de ene na de andere kans bij elkaar en was vrijwel constant gevaarlijk. De schotlocaties van Excelsior-thuis zijn ook stukken beter dan op basis van Juventus-thuis.

Er werd gemiddeld één keer per kwartier gescoord. Het tempo had iets hoger mogen liggen, maar met de kennis van nu lijkt het voldoende te zijn geweest. Ergens is dat wel prettig: het is toch wel anders voetballen als je beseft dat je ondertussen zo vaak mogelijk moet scoren.

Winnen volstaat nu, maar we blijven echt voorbehoud maken. Het moet allemaal nog wel eventjes gebeuren. Dat het ging gebeuren, stond tegen Excelsior al snel vast. Klaas Jan Huntelaar was al na elf minuten trefzeker en dit bleek het starschot voor meer. De ene treffer kwam wel wat gelukkiger tot stand dan de andere.

Maar de 3-0... Oh, wat een lekkere aanval! Het halve team was erbij betrokken en we zagen alles wat maakt dat we verliefd zijn op het spelletje dat Ajax speelt. Huntelaar hoefde de bal slechts nog binnen te glijden! Ook dat lukte! Een prachtig doelpunt, zeker als die later eens onderdeel blijkt uit te maken van een (valse) hattrick.

Er waren eigenlijk maar twee fases waarin Ajax gas terugnam en beide keren werd hiervan door Excelsior geprofiteerd. De Kralingers scoren al weken met de grootste moeite, maar in de Johan Cruijff Arena werd twee keer het net gevonden. Slordig! Maar goed, niet onoverkomelijk. Nu de laatste paar driepunters nog 'eventjes' veiligstellen.

Passmaps
Als Frenkie de Jong uitvalt, kan een negentienjarig broekie dan zijn rol overnemen? Ja, dat is tegen Excelsior geen enkel probleem. Jurgen Ekkelenkamp is de naam. Misschien ken je hem wel als de Ronaldo-gooier, maar hij is beter bekend onder de naam Ekkelenkamp. Onthoud die naam goed, dit kan best eens wat worden!

Ekkelenkamp kreeg als opdracht van de bank mee om voor verbinding te zorgen. Als het spel snel wordt verplaatst, is de kans groot dat de tegenstander vroeg of laat een gaatje moet laten. Het gaat dan gewoon te snel om de rijen gesloten te houden. En inderdaad, dat is precies wat er tijdens Ajax - Excelsior gebeurde. Ekkelenkamp wist vooral Ziyech goed te vinden en de rest ging als het ware vanzelf.

Kijk eens hoe groot de cirkels van de Ajacieden zijn, kijk eens hoe diep de elf stonden opgesteld! De ploeg van Erik ten Hag had volop balbezit en klopte telkens op de deur. Het was slechts een kwestie van gaatjes vinden en voor dit Ajax was dat niet eens een uitdaging. Overigens best wel opvallend: Ekkelenkamp had 63 balcontacten en passte nauwkeurig (84 procent), maar gaf geen enkele sleutelpass.

De koning van de sleutelpasses was eens te meer Hakim Ziyech. Hij verstuurde er zaterdag maar liefst negen! Dat zijn echt ongekende aantallen. Van die negen sleutelpasses waren er twee goed voor een assist. Geen wonder dat je dan de gouden ster krijgt uitgereikt, want dan was je – met afstand – de gevaarlijkste man op het veld.

Veel staat of valt met een actie van Ziyech, maar we moeten zeggen: ook Donny van de Beek begint zich te ontpoppen tot een prima aangever. De steekbal waarmee hij de 1-0 voorbereidde, was van grote klasse. En schoonheid bovendien. Huntelaar hoefde slechts nog binnen te wippen.

Wat ons verder opviel: Ajax leunde de eerste helft erg naar rechts, maar voetbalde in de tweede helft meer over links. Het kwam de betrokkenheid van David Neres niet ten goede. Hij speelde een vrij anonieme wedstrijd. Bewaart hij zijn moment om te schitteren tot later, of moeten we ons zorgen maken?

Neres is namelijk ook gebaat bij goede aanvoer en die krijgt hij even niet van Nico Tagliafico. Wie weet kan de Argentijn een avondje rust goed gebruiken, want het gaat deze dagen niet vanzelf. Geeft niet, hij blijft bikkelen, maar er wachten nog belangrijke potjes. Bijvoorbeeld tegen Groningen.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1117529376483160065

Zone 14
Ekkelenkamp zei het al: je moet het spel goed en snel verdelen om een gaatje te vinden tegen een ploeg die inzakt. Excelsior zakte zaterdag niet in uit luxe, maar omdat het werd teruggedrongen door Ajax. De gasten stonden met zowel hun middenvelders als verdedigers op randje zestien, waardoor het voor Ajax lastig werd om rechtstreeks vooruit te spelen.

Grappig genoeg kwam de openingstreffer wel voort uit een goede, directe bal voorwaarts, maar dit was een omschakelmoment. Bal afpakken en toeslaan, dat werk. Goed gedaan door Van de Beek, al zie je zoiets niet direct terug in de activiteit van Zone 14.

Het is leuk om het verschil tussen links en rechts te zien. Dit wordt verklaard door de manier van spelen van Mazraoui en Tagliafico. De tandem Mazraoui/Ziyech vond elkaar blindelings, daarna werd het spel nogal eens verlegd naar de andere kant. Niet naar Tagliafico, maar meestal naar Neres of Tadic. Die probeerden er vanaf linksvoor daarna iets goeds mee te doen, al had de tegenstander daar natuurlijk ook zeggenschap over. Het is geen toeval dat balbezit links in de hoek werd geduld.

Halfspaces
Hoe kun je als Ajax zijnde optimaal gebruik maken van Huntelaar? Het antwoord staat in de passes gemeten in de halfspaces. De drukte was enorm en dan moet je een kleine omweg nemen door niet aan te vallen over de as van het veld, maar een klein beetje uit te wijken. En je moet het spel verdelen, zo leerden we van Ekkelenkamp.

Precies dat zie je terug! Kijk eens goed naar de gele strepen en denk terug aan de doelpunten die Ajax maakte... Zien we hier niet zo'n beetje de hattrick van Huntelaar afgebeeld? Klopt! Of, nou ja, beter gezegd betreft het hier grotendeels de voorbereiding van Huntelaars hattrick. 'The Hunter' maakte drie keer prima voorbereidend werk af en twee keer vond die voorbereiding plaats in halfspaces. De bal van Donny kwam uit het verlengde hiervan.

De derde gele streep, die lange, betreft de assist van Ziyech op invaller Dolberg. Ook dat zag er allemaal prima uit. We hopen van harte dat we volgende week een soortgelijke, jubelende analyse kunnen aanbieden van Groningen-uit. De zenuwen nemen flink toe, zoals je onderweg wellicht al opviel. En dan ook nog Juve-uit als midweeks tussendoortje...

Whaaaa!!!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >