Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: zo brak Ajax de dubbele muur van Vitesse af

Als je luistert naar de mening van mensen die iets verder van Ajax afstaan, worden er ook voor het spel van dinsdag weer complimenten uitgedeeld. Zit je er echter volle bak in, dan was het stiekem toch best wel weer spannend. Tijd voor een analyse van Ajax - Vitesse (4-2)!

25 april 2019 - 12:20
passmapsajavitcar

Op één of andere manier draaien wedstrijden tussen Ajax en Vitesse altijd uit op gekke potjes. Het is nooit eens gewoon 2-0. Nee, het werd 4-2 en met name in de tweede helft wisselde het spelbeeld nogal. Ajax dacht wellicht iets te vroeg dat het gas kon terugnemen, waarna de gasten prompt iets terugdeden.

Als gevolg van de rommelige slotfase was de opluchting bij het laatste fluitsignaal alsnog heel behoorlijk. Voetbal blijft soms een raar spelletje. Al helemaal wanneer daar de spanning van een titelrace bij komt kijken!

De input van @11tegen11 is ontdaan van alle emoties, laten we ernaar kijken!

xG-plot en pitch plot
Ook als je een blik werpt op de gecreëerde kansen, bleek er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Het xG-plot is precies zoals we dat zo vaak zien: Ajax is de gevaarlijkste ploeg,  de lijn is 'trapvormig' om aan te tonen dat er kansen bij elkaar worden gevoetbald en vroeg of laat valt er een doelpunt. In dit geval duurde dat nog zo'n veertig minuten.

Vitesse stelde hier tot en met de 3-0 bar weinig tegenover en toch schoten de flashbacks naar de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (4-4) ineens door de Johan Cruijff Arena. Ajax leek het spoor eventjes bijster, spelers maakten ineens verkeerde beslissingen en het husselen van de defensie pakte niet echt goed uit.

De Arnhemmers maakten gebruik van de verwarring bij Ajax en deelden twee keer een plaagstootje uit. En het was maar goed dat Donny van de Beek een gele kaart pakte terwijl Vitesse omschakelde, anders was het misschien nog serieus spannend geworden. Daarmee is direct een tendens genoemd, want Ajax krijgt na de winterstop te veel en te gemakkelijk doelpunten tegen.

Benutte strafschoppen van Dusan Tadic maakten daardoor uiteindelijk het verschil. Dat is precies wat er tegen Heerenveen aan ontbrak. In die zin kun je gelukkig stellen dat Ajax heeft geleerd van zijn fouten. Dit terwijl er ook zomaar een monsterscore op de loer had gelegen als de 4-0 wel was goedgekeurd. Zo raar loopt het soms!

Passmaps
De passmap van Ajax ziet er iets minder mooi uit dan we gewend zijn, maar het mes snijdt aan twee kanten. Het is ook een beetje de 'schuld' van Vitesse, dat aantrad in een opstelling die bestond uit twee geparkeerde trolleybussen: namelijk 4-5-1. Je creëert dan bijna niks, maar Ajax moet het muurtje ook nog maar zien af te breken.

Vitesse hield aardig stand, wat je ook afziet aan de passes tussen verdedigend ingestelde spelers. Ajax probeert altijd vooruit te voetballen, maar je ziet nu een dikke streep tussen Blind en De Ligt, terwijl ook Frenkie meer ballen teruglegde dan we van hem gewend zijn. Iets anders dat ontbreekt: de drie pijltjes rondom Van de Beek, waarmee normaal juist wordt aangegeven dat hij zo beweeglijk was.

Tussen een stuk of acht verdedigers vind je bijna geen ruimte meer voor loopacties. Ook als gevolg daarvan werd Van de Beek amper bereikt. Hij was stukken minder nadrukkelijk aanwezig als je het vergelijkt met enkele andere, recente wedstrijden. Toch apart hoe zoiets werkt: tegen Juventus ben je volop aan de bal, tegen Vitesse juist niet. Met de weinige ballen die Van de Beek kreeg, deed hij wel dingen goed. Hij verdiende alsnog een zilveren ster om zijn doelgevaar te onderstrepen.

Gelukkig slaagde Blind er van achteruit regelmatig in om de passlijn naar Tadic te openen, zodat Ajax kon opschuiven en aan aanvallen mocht denken. Grappig genoeg werd de score pas geopend nadat de linksbuiten eventjes was uitgeweken naar de rechterkant. Tadic wist al diverse keren een medespeler te vinden op randje zestien, maar bezorgde de bal nu in de doelmond bij Ziyech die na een mooie wegloopactie slechts hoefde binnen te tikken.

We moeten het ook even over Kasper Dolberg hebben. Hij was na Tadic (goud) en Van de Beek (zilver) de Ajaxspeler die het meeste doelgevaar stichtte, maar het lukte niet om het net te vinden. Dat was behoorlijk teleurstellend, vooral omdat enkele grote kansen onbenut bleven. Zowel vlak voor als na rust had Dolberg kunnen scoren, waarmee Ajax eerder in veilige haven was gebracht. Na nog een flinke misser was op de tribunes de maat vol en volgde een fluitconcertje. Geen goed teken...

Ook een opvallend dingetje: ondanks drie sleutelpasses en zeven schoten op doel, verdiende Ziyech eens een keertje geen podiumplek. Zo zie je maar weer dat veel schieten niet altijd een goed idee is.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1121092472925577216

Zone 14
Als je tegenstander met negen verdedigers en een keeper de boel dichttimmert, wat blijft er dan over van de activiteit in Zone 14? Inderdaad, niet veel... Het is dan bijna niet te doen om direct koers te zetten richting het doel. Hooguit een keertje in de omschakeling of als gevolg van een foutje van een verdediger. Die momentjes zagen we inderdaad! Maar natuurlijk niet structureel.

Want op basis van puur combineren? Nee, dat was bijna niet te doen. Ajax ondernam slechts 13 passes in het gebied waaruit je prima gevaarlijk kunt worden, zolang je vooruit voetbalt. Slechts twee keer lukte het een medespeler binnen de vijandelijke zestien aan te spelen, maar je ziet het aan de lijntjes: veel gevaar leverde dat allemaal niet op.

Ook de activiteit van Vitesse stelde weinig voor, dus we kunnen over Zone 14 verder kort zijn.

Halfspaces
Het hoe en waarom van het uitblijven van een 'medaille' voor Ziyech zie je terug in de halfspaces. De passes van Ajax in deze rechthoeken zijn op een rijtje gezet en zoals je vast al een beetje in de gaten had: er werd vooral over links gevoetbald. Voor de verandering had Tadic ook eens meer balcontacten dan Ziyech: 87 om 67.

Tadic deed binnen 'zijn' halfspace goede dingen, al viel dat wellicht niet heel erg op. Tot twee keer toe schoof hij de bal vanuit de halfspace naar een kansrijke positie binnen het zestienmetergebied, maar Donny en Ziyech (maaide over de bal) wisten die pass niet te upgraden tot assist. De prestatie van Tadic zei veel over het verschil tussen links en rechts.

Het is echt opvallend dat Ajax slechts over links wist te penetreren. Er was weinig diepte over rechts en door het midden evenmin. Het is maar goed dat op links wel activiteit werd ontplooid, anders was het misschien een moeilijk verhaal geworden. De passjes van links richting penaltystip zien er wel goed uit, jammer dat er niets mee werd gedaan.

Hopelijk vindt Ajax hiervoor een goede oplossing, want Dick Advocaat riep al gekscherend dat ook FC Utrecht binnenkort genoeg verdedigers optrommelt... En er moet toch echt nog twee keer worden gewonnen!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >