Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Stressbestendige Schöne wil tegen Juventus weer geschiedenis schrijven

Lasse Schöne hoopt tegen Juventus zijn mooiste en belangrijkste Europese duel voor Ajax te spelen. De middenvelder put hoop uit de eerdere Europese prestaties. “We kunnen het Juventus heel moeilijk maken.”

08 april 2019 - 08:31
lasse-wII-1200
Lasse wil niet in het verleden blijven hangen. Real is geweest en Juve wacht. © Pro Shots

Jullie deden tegen Willem II wat jullie moesten doen. Hoe moeilijk was het om op dit duel gefocust te blijven, wetende dat Juventus deze week naar Amsterdam komt?
“Nou, wij zijn daar eigenlijk helemaal niet mee bezig geweest. Ik denk dat de focus prima was en dat dit ook wel te zien was. We hebben het in Tilburg prima gedaan. Willem II heeft een goede ploeg en deed het de laatste vier wedstrijden uitstekend. Als je met 4-1 wint, heb je het gewoon goed gedaan.”

Jij hebt inmiddels een behoorlijke Europees palmares opgebouwd. Is het tweeluik met Juventus de belangrijkste in dat rijtje?
“Natuurlijk. De laatste is altijd de belangrijkste. Als je kijkt naar het podium waarop je speelt, de tegenstander en de grootte van de tegenstanders, dan zijn dit de wedstrijden die je graag wilt spelen.”

Beschrijf jij dat middenveld van Juventus eens?
“Haha. De namen hoef je niet uit te lichten. Het zijn allemaal grote namen. Ze hebben zelfs spelers die niet eens vaak spelen. Laatst stond Dybala niet eens op het veld in de Champions League. Als je dat kunt doen, heb je een goed elftal. Een geweldig team. Met de rug tegen de muur hebben ze voorin ook nog iemand rondlopen die ze erin legt als dat nodig is.”

Ja. Atletico Madrid wint thuis met 2-0 maar in Turijn gaat het alsnog fout. Waar moeten de Ajacieden moed uit putten?
“Wij verliezen thuis met 2-1 van Real Madrid en winnen uit met 4-1. Halen we twee keer een minder niveau dan tegen Real, dan krijgen we het lastig. Maar als we dat wel kunnen halen, dan kunnen we het Juventus heel moeilijk maken.”

De resultaten worden in deze slotfase van het toernooi nog belangrijker. Ajax gaat altijd uit van eigen kracht en is dan op zijn best. Moet je daar nu nog slimmer mee omgaan?
“Absoluut, maar dat geldt ook voor de competitie. Wij zullen altijd uitgaan van eigen kracht, maar neem Heracles-uit. Daarin blijven we proberen op te bouwen, terwijl we eigenlijk in de eerste tien minuten met een vallende bal op de spits onder de druk kunnen uitkomen. Dat deden we niet en daarmee maakten we het onszelf te moeilijk. Dat was geen slimme keuze, maar daar hebben we van geleerd. Dat soort zaken moet je wel snel herkennen en anders doen. Als dat in de Champions League gebeurt ook. Dan moet je op dat moment slimmer zijn en niet koste wat kost opbouwen. Dan speel je ook tegen jezelf.”

Hoe bereidt Lasse Schöne zich voor op wedstrijden van dit formaat?
“Niet anders dan normaal. Ik doe altijd hetzelfde. Vaak zitten we ook in een hotel. Ik eet en drink hetzelfde. Ik kijk wat Netflix, drink gezellig een kopje koffie, spelletje spelen met de jongens. Even praten over niet-voetbalzaken. Rustig naar de wedstrijd toeleven. Sommige hebben rituelen. Ik niet.”

De druk neemt toe. Praat jij als routinier nog extra met de jongere ploeggenoten?
“Sommigen zijn inderdaad jong, maar ze hebben al zoveel meegemaakt. Er wordt wel wat gesproken onderling. Juventus is weliswaar een ronde verder, maar tegen Real Madrid was er net zo veel druk. In de drie voorronden was er ook druk, want we moésten door naar de groepsfase. We hebben dit seizoen zoveel wedstrijden samengespeeld. Ik denk dat we uitstekend met die druk kunnen omgaan.”

Deze groep is tot veel in staat, maar In de eredivisie heb je vaak het idee dat het bij twee treffers verschil pas goed zit. Hoe verklaar jij dat?
“Dat is het gevaar. Wij zijn het team dat men wil verslaan. We hebben de grote jongen uitgeschakeld. Dat is een leuk verhaal. Dat neem je mee. Het klopt. Het is een moeilijk iets, weet je. De Champions League en de eredivisie. Tegen Willem II speel je een moeilijke uitwedstrijd en win je met 4-1. Natuurlijk gaven we hier en daar wat kansen weg, maar ik denk dat we er zelf ook wel een paar misten met ballen op de lat.”

Wat merk jij eigenlijk zelf van de Europese euforie rondom Ajax?
“Dat merk je natuurlijk wel. De buitenlandse pers komt meer op je af. Mensen van buitenaf gaan vaak terug naar de mooie wedstrijden en in mijn geval naar die goal tegen Real. Dat zijn momenten die supporters - of je nu in het stadion was of thuiszat - voor altijd bijblijven. En het is nog zo vers dat mensen je er aan blijven herinneren. Maar je moet niet te veel in het verleden blijven hangen.”

Jullie willen door, nieuwe geschiedenis schrijven?
“Ja, zo is het. Vooral in deze fase. Om de drie dagen speel je een wedstrijd. Je kunt eigenlijk maar 24 uur genieten en dan moet je weer door. Terwijl je van een wedstrijd als tegen Real Madrid misschien wel drie dagen wilt genieten. Dat is moeilijk, je wilt het ook graag maar daar is geen ruimte voor.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >