Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Higler: 'Huntelaar was sterker en slimmer, dus geldig doelpunt'

Ajax zwijnde in Groningen, maar pakte toch de volle buit (0-1) door een doelpunt van invaller Klaas Jan Huntelaar. Een treffer die het nodige stof deed opwaaien, want maakte de spits geen overtreding? Arbiter Dennis Higler vond van niet.

21 april 2019 - 08:00
higler-1200
Terwijl Huntelaar gek wordt, moet Higler Groningers van zich afslaan. © Pro Shots

De treffer viel eigenlijk uit het niets. Groningen-verdediger Tim Handwerker en Huntelaar kwamen via een hoge bal in een verhit duel, waarbij beide spelers hun armen gebruikten. Handwerker bleef in dat duel niet op zijn benen staan en de Ajaxspits joeg de bal vervolgens tegen de touwen.
 
De ontlading bij de Ajacied was groot. Het shirt ging uit en het feest werd gevierd bij het uitvak. Spelers van Groningen waren woest op Higler. Handwerker ging daar toch niet zomaar liggen? De VAR ging controleren en dus even werd het spannend, maar dan het teken: geldig doelpunt.
 
En zo waren er wel meer momenten, want ook Nico Tagliafico was onderwerp van discussie. Maakte hij geen hands in het eigen strafschopgebied, vlak voor tijd? En die tweede gele kaart van Huntelaar, had ook zomaar direct rood kunnen zijn. Hoe dan ook, Higler had best veel uit te leggen en deed dat bij de NOS.

Vooral de treffer van Huntelaar deed stof opwaaien, maar Higler begrijpt daar niet zo veel van: “We zien dat de bal voor de goal komt en Handwerker gaat met zijn beide armen om Huntelaar heen. Huntelaar is met de bal bezig en die draait om zijn tegenstander heen en wurmt zich los uit het duel. Voor mij is Huntelaar daar gewoon sterker en slimmer en dus geldig doelpunt.”
 
Higler twijfelde op het veld geen moment en gaf direct aan dat hij het een geldige treffer vond, maar zag gelijk een stel Groningers op zich afstormen. “Ik zei tegen de spelers: geef me even de tijd om te praten met de VAR, want uiteraard, doelpunten worden gecheckt.”
 
De VAR van dienst was in dit geval Danny Makkelie en die was het eens met de waarnemingen van Higler. Zo eens, dat hij de arbiter niet eens naar het scherm langs de kant van het veld riep om nog eens te kijken. “Wat Danny zag, kwam volledig overeen met wat ik had gezien,” aldus Higler.

De thuisploeg ging fysiek stevig te werk tegen de Ajacieden en Higler liet daarbij veel toe. “Mijn lijn van arbitreren is inderdaad dat ik graag stevig laat voetballen. Uiteraard moet ik af en toe moet fluiten, maar ik wil zo veel mogelijk een duel een duel laten worden. Dan zou het heel gek zijn als je voor een licht contact een doelpunt zou afkeuren.”
 
Over het wegsturen van Huntelaar viel weinig te discussiëren, hoewel een direct rode kaart in plaats van een tweede gele ook zomaar had gekund. De spits werd in elk geval de man van de wedstrijd, op meerdere fronten.
 
Toch was er vlak voor het einde van de wedstrijd nog een moment, waar ook veel over werd nagepraat: vermeend hands van Tagliafico in de eigen zestien. Was dat geen penalty...? Higler kende geen twijfel en liet het gaan.
 
“Een bal tegen de arm in niet altijd strafbaar hands en dat was in dit geval ook aan de orde. De bal komt bij Tagliafico op het bovenlichaam en raakt daarna ook zijn bovenarm. Die zit zo dicht bij het lichaam, die kan de speler er niet afhakken, dus dit was absoluut geen strafbaar hands.”
 
Volgens Higler zou het een ander verhaal zijn geweest als de bal lager op de arm was gekomen. “Als de bal op de onderarm of op de hand komt, wordt het anders, want die zijn veel verder van het lichaam af. Dan wordt het wel strafbaar, maar dit was zo dicht bij het lichaam... Tagliafico probeert zijn arm nog weg te trekken... Waar moet hij hem dan laten?”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >