Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Eerste conclusie onderzoek: optreden politie inderdaad niet goed

Dat is snel! En verrassend bovendien. Want als de slager zijn eigen vlees al afkeurt, zijn er toch echt dingen niet goed gegaan. We bedoelen het onderzoek dat is gestart naar het optreden van de politie bij de warming-up die voorafging aan Ajax - Juventus. Er is vrijwel direct gebleken dat er fouten zijn gemaakt.

12 april 2019 - 23:23
conclusieentradacar
En zo blijkt dat er wel degelijk fout is opgetreden... © Pro Shots

Het onderzoek van de korpschef van de politie, hoofdofficier van justitie en burgemeester Femke Halsema komt binnen een dag met een eerste conclusie die veel Ajaxsupporters vast niet hadden verwacht. De hand wordt namelijk in eigen boezem gestoken.

Dit terwijl de politie in een eerste reactie nog liet weten dat het optreden werkelijk waar uitstekend was verlopen. Om één of andere reden besloot de politie heel moeilijk te gaan doen over de reeds aangekondigde warming-up en werd onder meer vuurwerk verboden. Ook gezichtsbedekkende kleding was niet toegestaan.

Het gekke is dat warming-ups of entrada's bij de Johan Cruijff Arena altijd voorbeeldig verlopen, behalve dan nu net die ene keer waarbij de politie besloot moeilijk te doen. Hoewel niemand op problemen zat te wachten, liep de situatie binnen de kortste keren uit de hand.

Er werden waterkanonnen ingezet, charges uitgevoerd en rennende paarden op de menigte afgestuurd. Dat zijn allemaal geen zaken waar je vrolijk van wordt en de eerste conclusie van de onderzoekers luidt binnen 24 uur: er zijn inderdaad fouten gemaakt.

De gemeente schrijft in een persbericht dat de politie de hele dag achter de feiten aanliep, omdat het druk was met het aanhouden van Juventus-fans. Er werden 110 gewapende Italianen opgepakt. Als gevolg hiervan was de politie later dan gewenst aanwezig bij de JC Arena, waardoor het fouilleren en druppelsgewijs toelaten van supporters niet meer lukte.

Van fouilleren en druppelsgewijs toelaten van supporters was bij vorige entrada's – we herhalen nog maar eens dat die prima verliepen – ook geen enkele sprake. Dat is en blijft dus wel een dingetje... Hoe dan ook, het mislukte om mensen naar het Arenapark te dirigeren. Ook al zoiets waar in het verleden nooit sprake van was.

De gemeente meldt verder dat de zaak escaleerde nadat er vuurwerk naar een agent was gegooid. Die lezing wordt overigens niet door iedereen gedeeld! “Hierop volgden communicatieproblemen tussen agenten en een grote groep supporters die zich tegen de politie keerde, versterkt door de onbedoelde provocatie door het gebruik van de waterwerper,” zo lezen we in ieder geval.

Het resultaat onderaan de streep bedroeg acht gewonde politieagenten en 75 aanhoudingen. De gemeente, het OM en de politie stellen voor om samen met Ajax en de JC Arena te overleggen. En er wordt betwijfeld of het in de toekomst nog zinvol is om een waterkanon mee te nemen naar het stadion. Die waterkanonnen zie je normaal nooit op de Boulevard, dus misschien moesten we dat inderdaad maar niet meer doen!

Het onderzoek van de gemeente krijgt overigens een vervolg. Als er gesprekken zijn gevoerd met alle betrokken partijen kunnen we een nauwkeurige evaluatie verwachten.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >