Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Tottenham Hotspur - Ajax

Kun je het geloven? Het is tijd om jou op de hoogte te brengen van drie ultieme dingen die je moet weten in aanloop naar een Europese halve finale van Ajax! De ploeg van Erik ten Hag neemt het dinsdag op tegen Tottenham Hotspur. Het is zaak om een goed resultaat neer te zetten in het heenduel.

30 april 2019 - 11:15
driedingenspurscar
Ook dit jaar kan Spurs in de competitie weer zomaar instorten... © Pro Shots

Spurs is Spursy
We hoeven niet direct te wanhopen als Spurs tussentijds aan de goede kant van de score komt te staan, want de term 'Spursy' bestaat niet voor niks. Ho, wacht even. Dingen gaan nu snel. Spursy, wat is dat? Er ging in 2016 zelfs een verhaal rond dat die term was opgenomen in de Oxford English Dictionary, zeg maar de Van Dale, maar dat was toch net iets te veel van het goede.

Je komt 'Spursy' wel tegen in de Urban Dictionary en ook de gemiddelde Engelse voetballiefhebber weet direct wat je bedoelt. Het komt hierop neer: je kunt je zaak nog zo goed op orde hebben en het succes al ruiken, maar vroeg of laat gaat het mis en loopt alles in het honderd. Bij Spurs komt het vaak neer op een seizoen dat alsnog mislukt of een prijs waar het alsnog naast grijpt.

De laatste verovering van zilverwaar, een League Cupje uitgezonderd, dateert alweer van 1991. En zo gaan dingen veel vaker mis. Denkt Spurs een keertje dat het kampioen kan worden? Vergeet het maar, dan wordt in seizoen 2015/2016 uitgerekend het wonder van Leicester City werkelijkheid. Best vervelend, maar Spurs werd in de slotfase van het seizoen ingehaald door Arsenal. Zelfs St Totteringham's Day bleef de supporters niet bespaard. Dit is de dag waarop Arsenal rekenkundig gezien niet meer kan worden ingehaald door Spurs. Die prestatie wordt maar al te vaak gevierd. Alsof wij altijd vieren dat we boven Feyenoord eindigen?

Het lukt alleen Tottenham met 3-0 te gaan rusten tegen Manchester United om daarna alsnog met 3-5 te verliezen... “Lads, it's Tottenham,” zou in 2001 de enige opmerking van Sir Alex Ferguson zijn geweest in de rust. Ander voorbeeld: in 2011/2012 dacht Spurs zich eindelijk eens te plaatsen voor de CL dankzij een vierde plaats in de Premier League, maar het ticket ging uiteindelijk naar Chelsea omdat de buurman de cup met de grote oren wist te winnen! Het was op de slotdag van 2005/2006 ook al misgegaan omdat de halve selectie ziek werd na het eten van bedorven lasagne, waarna kostbare punten verloren gingen tegen West Ham United (2-1). Dag CL!

Bedenk even dat dit slechts een greep is uit een rijke collectie Spursy-momenten. Dus ook als Spurs de nekslag lijkt uit te delen, luidt het devies: niet opgeven! Het is 'maar' Spurs...

Spurs gehavend
De hele wereld is zogenaamd oneerlijk als het Tottenham Hotspur een keertje slecht uitkomt, maar feit is wel dat trainer Mauricio Pochettino moet puzzelen bij het formeren van zijn sterkste elf. Wie weet biedt dit mogelijkheden voor Ajax, al is het maar omdat diverse kanonnen in de voorste linie ontbreken.

Harry Kane kampt met een enkelblessure, Heung-Min Son is geschorst. Normaal gesproken moet dit duo juist voor de doelpunten zorgen... Vincent Janssen kan de aanvallende zorgen ook al niet verlichten. Het is misschien te veel eer om de aanvaller als kanon te omschrijven, maar hij is door zijn club niet eens ingeschreven voor de Champions League.

Dit is overigens nog niet alles. Achter de namen van Moussa Sissoko (lies) en Jan Vertonghen (dij) staat na de laatste training tenminste nog een vraagteken, maar Erik Lamela, Harry Winks en Serge Aurier zijn langdurig geblesseerd en kunnen zeker weten niet in actie komen.

“Het is vervelend dat we niet over een topfitte selectie beschikken, maar bedenk wel: het bereiken van de halve finales is mede te danken aan de kracht van het collectief. Wie er ook speelde, altijd wisten we het de tegenstander moeilijk te maken. Of ik me zorgen maak? Welnee, totaal niet. We zijn hongerig en willen een prijs winnen,” aldus Pochettino.

Ajax is best goed in halve finales
Wist je dat Ajax best goed is in het spelen van halve finales? Het maakt niet uit of het toernooi nu Europacup 1 of Champions League heet. Er stond maar liefst zes keer een elftal Ajacieden aan de aftrap van de finale. Zes finales is een goede score als je bedenkt dat Ajax in totaal acht keer tot de laatste vier behoorde.

Slechts twee maal trok Ajax aan het kortste eind wanneer er een finaleplek op het spel stond. De vorige keer was ook gelijk het laatste optreden bij de laatste vier. Juventus bleek in 1996/1997 duidelijk te sterk: er werd twee keer verloren, met 1-2 en 4-1. En in 1979/1980 was Nottingham Forest al een maatje te groot. De nederlaag tijdens de uitwedstrijd (2-0) kon in Amsterdam niet meer worden rechtgezet (1-0).

Maar die zes andere keren bleek de halve finale slechts een tussenstation dat werd gevolgd door meer moois. Het deerde Ajax tijdens seizoen 1995/1996 zelfs niet dat het heenduel thuis met 0-1 werd verloren van Panathinaikos. De fax van Frank Rijkaard vormde voldoende inspiratie om in Griekenland met 0-3 te winnen. Het zou nog jaren duren voordat een andere ploeg dit kunststukje herhaalde.

Moraal van het verhaal? Ajax is een stuk minder Spursy dan Tottenham Hotspur, maar dat is logisch. Hopelijk blijkt het geen broodje aap!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >