Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Emmen - Ajax

Van de kolkende Johan Cruijff Arena tegen PSV (3-1) naar de kunstgrasmat van De Oude Meerdijk. Het is even omschakelen voor de Ajacieden op de midweekse woensdagavond, dus daarom drie dingen om mee te pikken richting een cruciaal potje Emmen-uit.

03 april 2019 - 08:13
drie-dingen-emmen-uit-1200
Eerder dit seizoen won Ajax met 5-0 in eigen huis, mede door twee goals van KJH. © Pro Shots

Grijpt Ajax in elk geval voor even de koppositie en legt het de druk bij PSV?
Cruciaal, zo kun je Emmen - Ajax gerust omschrijven. Ja, het is prachtig dat PSV zondag over de Amsterdamse knie ging, maar beter weten de Ajacieden ook woensdagavond de bereidheid op te brengen om een prestatie te leveren op het kunstgras in Emmen.

Puntenverlies is simpelweg geen optie, want daarmee is die fraaie zege op PSV gelijk niks meer waard. Scherpte is vereist in Drenthe, vraag dat maar aan Mark van Bommel. Hij liep met PSV tegen een 2-2-gelijkspel aan in Emmen. Precies dat moet de Ajacieden niet gebeuren.

Hoe dan ook, de ploeg van Erik ten Hag grijpt bij winst op Emmen in elk geval voor even de koppositie in de eredivisie. Dat zou voor het eerst sinds lange tijd zijn en we hopen dat die situatie niet meer wijzigt.

Een overwinning van Ajax in Drenthe is broodnodig om in de titelrace te blijven en de druk bij PSV op te voeren. De Eindhovenaren krijgen donderdagavond in eigen huis PEC Zwolle op bezoek. We zijn benieuwd hoe de stand in de eredivisie er na die wedstrijd uitziet.

Veltman of toch Kristensen?
Noussair 'Thomas Müller' Mazraoui is er woensdagavond niet bij tegen Emmen. De rechtsback is voor twee eredivisieduels geschorst, na zijn te hoog geheven been in het duel met PSV. Mazraoui raakte daarbij het hoofd van Angeliño en mocht na ingrijpen van de VAR van het veld.

Hoewel Ten Hag liet weten dat Joël Veltman en Rasmus Kristensen opties zijn om aan de aftrap in Emmen te verschijnen, gokken wij erop dat de trainer kiest voor de oud-aanvoerder. Veltman werd via verschillende oefenpotjes en invalbeurten klaargestoomd om nog een belangrijke rol te gaan vervullen en dat lijkt de komende weken ook hard nodig. Mazraoui is immers óók geschorst voor Juventus-thuis.

De verdediger hoopt in elk geval vurig op een basisplek, zo vertelde hij tegenover het eigen clubkanaal. "Als ik er nu niet klaar voor ben... Het heeft lang genoeg geduurd. Ik heb drie oefenduels gespeeld, dat moet genoeg zijn om eventueel in de basis te staan tegen Emmen."

Veltman snapt ook dat de ambiance op De Oude Meerdijk anders is, dan die tijdens PSV-thuis, maar dat moet volgens de Ajacied niet uitmaken. "Uiteindelijk blijven het drie punten, of je nu van PSV wint of van Emmen."

Emmen voor het eerst in eigen huis officieel tegen Ajax op spannende avond voor Scherpen
Het treffen tussen de Emmenaren en Ajax is een heuse primeur. De thuisploeg treedt voor het eerst in eigen huis aan tegen Ajax in een officiële wedstrijd. Wel speelde Emmen de afgelopen vijf seizoenen tienmaal tegen Jong Ajax, in de Jupiler League. De vorige confrontatie tussen de twee eerste teams vond in augustus plaats, toen Ajax in de eigen Arena met 5-0 won.

De Ajacieden Hakim Ziyech, Dusan Tadic en Klaas Jan Huntelaar (tweemaal) vonden het net. De vijfde treffer kwam op naam van Glenn Bijl. Hij werkte de bal achter zijn eigen doelman Kjell Scherpen, inderdaad de keeper die op warme belangstelling van Ajax mag rekenen.

Emmen-coach Dick Lukkien vindt het mooi dat zijn jonge doelman in verband wordt gebracht met Ajax, maar is minder te spreken over de reacties die dat bij sommige Ajaxsupporters teweeg bracht. Het is geen geheim dat Scherpen graag voor Feyenoord zou keepen en er doken tweets op die hij op elfjarige leeftijd de wereld in had geslingerd. Tweets die niet bepaald vlijend waren over zijn mogelijk toekomstige werkgever. Dat leidde op sociale media weer tot reacties, die soms flink grensoverschrijdend waren.

"Ik vond zijn tweets onhandig," stelt Lukkien bij de NOS. "Maar ik vind het ook nogal wat om daar een elfjarige jongen acht jaar later op te veroordelen. Dat gaat mij veel te ver. Toen ik elf was, deed ik ook weleens domme dingen. Het zegt meer over de mensen die daar wat van vinden, dan over Kjell zelf."

De doelman stelde eerder al dat hij in zijn jonge jaren wat onhandig opereerde, maar dat de huidige reacties hem niet beïnvloeden in de keuze waar hij nu voor staat. Het wordt hoe dan ook een spannende avond voor de negentienjarige goalie, die zich maar al te graag zal willen laten zien.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >