Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax – Excelsior

Ajax speelt zaterdagavond in eigen huis tegen Excelsior. Het is de eerste keer dit seizoen dat de ploeg van Erik ten Hag aan een speelronde begint als koploper. Om de koppositie vast te houden, moet er worden gewonnen van de Kralingers. Daarom hier drie dingen die je moet weten over Ajax – Excelsior.

13 april 2019 - 11:47

Ieder doelpunt telt in titelstrijd
Ajax en PSV staan momenteel gelijk in punten, maar de Amsterdammers staan op basis van doelsaldo bovenaan de ranglijst. Met het oog op de titelstrijd kan doelsaldo nog wel eens een belangrijke factor worden. Naast winnen, is het dus ook zaak om tegen Excelsior zo veel mogelijk goals te maken en er zo min mogelijk tegen te krijgen.

Over het algemeen gaat dat best goed. De Ajacieden scoorden dit seizoen al honderd doelpunten, wat uitkomt op een gemiddelde van 3,45 goals per wedstrijd. Alleen de formaties van Ajax uit 1967 en 1986 wisten meer treffers te produceren.

Als we kijken naar de 21 eerdere edities van Ajax – Excelsior, dan zijn de statistieken qua doelpunten in het voordeel van de Amsterdammers. Ajax scoorde in eigen huis liefst 72 keer tegen de club uit Rotterdam en dat zijn dus gemiddeld 3,42 treffers per wedstrijd.

Excelsior komt daarentegen maar lastig tot scoren in de Johan Cruijff Arena. De Kralingers hebben in totaal maar negen keer gescoord in een uitwedstrijd tegen Ajax. Overigens wist Excelsior in de laatste vier uitduels in de eredivisie geen enkel doelpunt te produceren.

Moniz wil Ajax niet laten voetballen
Excelsior begint aan deze speelronde met een nieuwe hoofdtrainer. Voormalig oefenmeester Adrie Poldervaart stapte na de pijnlijke thuisnederlaag tegen NAC op en maakte daarmee plaats voor Ricardo Moniz. De Rotterdammer maakt tegen Ajax zijn debuut in de eredivisie als trainer.

Waar Ajax in de laatste vijf competitieduels vecht om de titel, staan de wedstrijden voor Excelsior in het teken van de strijd tegen degradatie. Een uitwedstrijd tegen Ajax is voor de Kralingers dan ook niet echt een fijn begin van de eindstrijd. “Als je Ajax laat voetballen, dan word je geslacht,” aldus Moniz tegenover de camera van Veronica Inside.

Toch acht de oefenmeester zijn ploeg niet volledig kansloos tegen Ajax. “Het is afhankelijk van hoeveel macht wij hebben en hoeveel initiatief wij zonder bal kunnen nemen. We willen vooral achter de verdediging van Ajax komen en proberen niks weg te geven. We moeten verticaal spelen om kansen te creëren en om te scoren. Het wordt een mooie uitdaging,” sluit de trainer af.

Ajax sterk na Europese wedstrijden
Van Juventus naar Excelsior en van de euforie in de Champions League weer vol de focus op de eredivisie. Dat lijkt een flinke omschakeling, maar over het algemeen weet Ajax daar prima mee om te gaan.

De Amsterdammers wonnen dit seizoen alle zeven competitieduels na een Europees avondje. Zo werd Fortuna Sittard na de historische avond in Madrid eenvoudig opzij gezet in eigen huis (4-0). We hopen natuurlijk dat Ajax zich na de prima wedstrijd tegen Juventus opnieuw weet te belonen in de eredivisie.

Ajax en Excelsior trappen zaterdagavond om 18.30 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >