Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz kon Sánchez nog maar net tegenhouden 'kikkers' aan te pakken

Davinson Sánchez kun je maar beter als teamgenoot hebben dan als tegenstander. De Colombiaan vormt een soort eenmansdestructiebedrijf en maakte op die manier in Amsterdam veel aanvallen van de tegenstander onschadelijk. De vraag is of hij in het shirt van Tottenham Hotspur nu uitgerekend Ajax weet af te stoppen.

29 april 2019 - 15:02
sanchezjubileumcar
Toch wel zonde dat Sánchez slechts een jaartje voor Ajax speelde. © Pro Shots

Sánchez (nu 22) meldde zich bij Ajax als winnaar van de Copa Libertadores met zijn oude club Atletico Nacional. Die triomf was kort, maar groots gevierd. Peter Bosz liet de verdediger een potje met Jong Ajax meedoen, maar daar was Sánchez niet van gecharmeerd. Het was het eerste of niets.

Vanaf dat moment ging het snel. Sánchez had binnen de kortste keren een basisplaats in Ajax 1 en ook de ploeg begon langzaam te draaien. De verdediger werd tijdens seizoen 2016/2017 verkozen tot Ajacied van het Jaar. Daarom gingen wij voor de jubileumuitgave van Ajax Life rond de tafel met trainer Peter Bosz. Het cadeau ter ere van 25 jaar SV Ajax werd eerder dit seizoen bij onze leden bezorgd.

Seizoen 16/17 was de tijd waarin enkele ontevreden 'kikkers' zich roerden. Dat leverde niet alleen ergernis op in de trainerskamer, maar ook bij Sánchez, een teamspeler pur sang. “Davinson was daar wel klaar mee en wilde dat die jongens laten weten. Ik vertelde hem dat dát mijn verantwoordelijkheid was en dat ik het ging oplossen. Uiteindelijk is dat voor de winterstop gebeurd.”

De betere inspeelpass van Matthijs de Ligt kwam in de winterstop ook ter sprake, tijdens het individuele evaluatiemoment. “Ik vertelde Davinson dat ik genoot van zijn verdedigende acties, maar dat ik meer initiatief van hem verwachtte in balbezit. Als je de bal alleen maar breed speelt, verleg je het probleem, terwijl je zelf onderdeel moet zijn van de oplossing.”

“Dus in zijn geval indribbelen of de middenvelders tussen de linies aanspelen. Toen zei hij: 'Oké trainer. Kunnen we daar dan op oefenen?' Natúúrlijk, zei ik,” vervolgt Bosz. De trainer hield zijn verdediger een simpele oefening voor. “Ik maakte twee vierkantjes van anderhalve meter bij anderhalve meter, die vijftien meter uit elkaar lagen.”

Foto's: Check je brievenbus voor onze special: Ajacied van het Jaar!

“Davinson moest de bal met de binnenkant van zijn voet zo hard mogelijk over de grond naar het andere vierkant schieten. Daar stond dan bijvoorbeeld Mateo Cassierra. Diens aanname moest in een keer goed zijn. De bal mocht niet buiten het vierkant komen. Gebeurde dat wel, dan kreeg de ander een punt. En zo speelden we tot een van beiden het eerst tien punten had.”

“Ik stond er alleen de eerste keer bij en vervolgen ging Davinson iedere training zelf oefenen. De ene keer met Andre Onana, dan weer met Mateo. Kijk, dan wil je beter worden! Die karaktertrek had hij bij Ajax. Hij was een winnaar die elke dag beter wilde worden. En ik heb hem ook beter zien worden.”

En toch... Als het gaat over de inspeelpass van Sánchez, gaat het ook over de finale van de Europa League waarin Manchester United juist hem vrij liet. De ploeg van José Mourinho won op zakelijke wijze met 2-0 en Ajax beleefde een kansloze avond. Bosz vindt het oneerlijk om de verdediger hier alleen op aan te kijken.

Bij een 1-0-achterstand halverwege kwam Sánchez ter sprake in de kleedkamer van de Friends Arena in Stockholm. “Ik gaf toen duidelijk aan dat het probleem bij hem lag. Hij was steeds de vrije man aan de bal. Ik vind echt dat de spelers hem in de finale hebben laten verzuipen. Zij hadden hem de simpele oplossing moeten aanreiken om onze voetballers, zoals Hakim Ziyech, aan de bal te krijgen. Maar goed, nog geen twee minuten na rust maakte Man Utd uit een corner 2-0 en toen knakte er iets in de ploeg.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >