Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax dendert door tegen Excelsior en deze acht zaken vielen op

Koploper Ajax heeft in de titelrace goede zaken gedaan door Excelsior met ruime cijfers te verslaan. Mede dankzij een hattrick van Klaas Jan Huntelaar won het met 6-2. Deze acht zaken vielen ons op in de Johan Cruijff Arena.

13 april 2019 - 20:31
Excelsior_1200_800
Tadic tilt de score vanaf de stip na een uur spelen naar 4-1. © Pro Shots

Fraaie openingstreffer
Klaas Jan Huntelaar zette zijn ploeg na tien minuten op voorsprong via een subtiel wippertje over doelman Allesandro Damen. De steekpass waarmee Donny van de Beek de spits voor de keeper zette, was minstens even fraai. Waar Huntelaar zich liet toejuichen, ontving Van de Beek de lofzang van de fans op de tribune. De treffer stond symbool voor een eerste openingskwartier waarin Ajax uiterst comfortabel voetbalde. Soms iets té comfortabel waardoor slordig balverlies werd geleden, maar vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat Excelsior weinig in de melk te brokkelen had.

Frenkie laat zich wisselen
Na een klein halfuur spelen wandelde Frenkie de Jong naar de zijlijn en greep daarbij naar zijn hamstring. De ernst van de situatie zal moeten blijken. De Ajacied leek zich uit voorzorg te laten wisselen. Zijn vervanger, Jurgen Ekkelenkamp, had er in ieder geval al een gedegen warming-up opzitten. De Jong gaf, eenmaal buiten de lijnen, meteen aan met de fysio naar binnen te willen en zo geschiedde.

Tadic thuis structureel trefzeker    
Dusan Tadic maakte met een intikkertje de 2-0 en dat was alweer zijn 21ste eredivisietreffer van dit seizoen. De Serviër scoorde daarnaast voor de achtste keer op rij in een eredivisiewedstrijd in de Johan Cruijff Arena. Daarmee schaarde hij zich volgens de statistici in een selectie rijtje oud-Ajacieden, zoals Jari Litmanen, Ruud Geels, Klaas Nuninga en Cees Groot.

Twee keer 'Varren' voor rust
Scheidsrechter Pol van Boekel legde het spel voor rust twee maal stil. Eerst na een tackle van Ryan Koolwijk op de hielen van Donny van de Beek en vervolgens na een valpartij van Matthijs de Ligt bij een corner vlak voor rust. In beide gevallen bleef de scheidsrechter van dienst bij zijn eerste beslissing. Koolwijk kreeg geel en De Ligt geen strafschop.

Drie keer VAR is raak
Ongeveer vijf minuten na een overtreding van Koolwijk op Matthijs de Ligt in het Rotterdamse strafschopgebied besloot de door zijn soms moeilijk te volgen beslissingen opvallende Van Boekel de bal alsnog op de stip te leggen. Tadic maakte geen fout en bracht de marge vanaf elf meter naar drie met zijn 22ste eredivisietreffer.

Ajax maakt haast
Wellicht in de wetenschap dat Ajax zelf tegen Excelsior en De Graafschap al vijftien treffers maakte en dat PSV het dit weekeinde in eigen huis opneemt tegen de Superboeren maakten de Ajacieden haast na de 4-1 en 5-1. Er werd uiteraard gejuicht, maar terwijl de meeste Ajacieden nog terug wandelden naar de eigen helft, lag de bal alweer op de middenstip. Dat leverde uiteindelijk slechts een treffer op van invaller Kasper Dolberg.

Te weinig gezien het aantal dreigende momenten voor het Rotterdamse doel. Bij een stand van 6-1 leek iedereen tevreden naar huis te gaan tot de bezoekers vlak voor tijd de 6-2 maakten via Jeffry Fortes. Twee tegentreffers tegen een matige opponent - net als eerder tegen FC Emmen - vormden toch een smetje op de wedstrijd.

Eerder beginnen met hooghouden?
Niet voor het eerst dit seizoen werd een jeugdspeler gesommeerd te stoppen met hooghouden, omdat de wedstrijd moest beginnen. Dit tot grote teleurstelling van het desbetreffende spelertje en hoorbare onvrede van de fans op de tribune. De boodschapper van het slechte nieuws ontving een fiks fluitconcert. Dit keer overkwam het hooghouder Levi, die na 3083 keer moest stoppen. Misschien is het een goed idee vanaf het nieuwe seizoen wat eerder in het stadionprogramma te beginnen met deze verder leuke activiteit?

Spandoekjes op Zuid
Gedurende de eerste helft maakte de fanatieke aanhang op Zuid middels enkele kleine spandoeken nog even duidelijk dat ze nog niet geheel op een lijn zitten met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >