Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Lem vindt vergelijking Ajax met 1995 niet helemaal opgaan

Ajax was halverwege de jaren negentig de beste club van Europa. Wat zeggen we? Van de wereld zelfs! Dit alles werd bereikt onder leiding van Louis van Gaal. Diezelfde Van Gaal durfde onlangs de vergelijking aan tussen 1995 en het huidige Ajax. Gerard van der Lem is niet volledig akkoord.

03 maart 2019 - 21:18
lemcar
Van der Lem wijst naar de selectie van seizoen 1995/1996. © Pro Shots

Van der Lem vormde in zijn tijd bij Ajax en FC Barcelona een twee-eenheid met Van Gaal. De assistent en de hoofdtrainer konden lezen en schrijven met elkaar, bovendien hadden ze al aan een half woord genoeg. Toch zijn ze het niet altijd met elkaar eens.

Zo doet het huidige Ajax Van Gaal dus wel, maar Van der Lem niet denken aan de succesploeg uit 1995. Het goede spel in het heenduel met Real Madrid (1-2) van drie weken geleden doet hier niets aan af, zo stelt de voormalig assistent.

“Ik voelde me een beetje in de maling genomen. Vier dagen eerder, tegen Heracles (1-0), speelde Ajax zonder beleving, in een veel te laag tempo. Tegen Real lukte het ineens wel. Bij ons gebeurde dat niet. Daar lette Louis wel op,” deelt van der Lem met Ajax Life.

“Louis zei altijd tegen onze spelers dat ze moesten proberen iedere dag iets beter te worden. Daarvoor moesten ze dan wel honderd procent geven. Steeds weer. 95 procent was niet genoeg. Louis had daar gelijk in. Dat betekende dat we als staf ook scherp moesten blijven. Als de boel eventjes verslapt, kun je niet denken: het komt tijdens de wedstrijd wel goed. Dan gaat het mis. Dat zag je wel tegen Heracles.”

Het wordt voor Ajax dinsdag een hels karwei om te stunten. Bernabéu werkt verstikkend, zegt Van der Lem. “Dat komt omdat de tribunes recht omhoog lopen. Camp Nou is wijder. Maar ik geef Ajax een kans als ze net zo spelen als in de Johan Cruijff Arena. Wat dat betreft kunnen ze een voorbeeld nemen aan die wedstrijd in 1995. Bij de strot pakken en niet meer loslaten. Dat is Real niet gewend.”

Het volledige interview met Gerard van der Lem lees je in de nieuwe Ajax Life. Dat is alweer nummer 15 van het seizoen. Wil jij voortaan ook post van ons ontvangen? Sluit je dan aan bij SV Ajax!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >