Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Supporterscollectief NL en gesprekspartners vrijwel eens over afsteken vuurwerk

Reken er maar op dat kort voor de aftrap van Ajax - PSV georganiseerd vuurwerk wordt afgestoken. Een weekeinde eerder organiseerde Supporterscollectief Nederland voor de derde keer het Supporterscongres. Het hoofdonderwerp op de KNVB Campus was dit keer vuurwerkbeleid.

30 maart 2019 - 11:58
congrescar
Het onderwerp vuurwerk maakt altijd de tongen los. © Soccrates Images

Ruim 45 supportersverenigingen van 31 clubs zijn aangesloten bij Supporterscollectief Nederland, waaronder Supportersvereniging Ajax en AFCA Supportersclub. Beide aan Ajax gelieerde verenigingen waren aanwezig in Zeist en spraken een woordje mee.

Het congres startte met een statement vanuit de Supportersvereniging van FC Utrecht vanwege de terreurgebeurtenis in hun stad. Er wordt voor aanvang van FC Utrecht – Feyenoord wel bij deze tragische gebeurtenis stilgestaan, maar rondom de interland Nederland - Wit-Rusland (4-0) bleef een minuut stilte uit. Een teken van disrespect, aldus SV FC Utrecht.

Na het delen van dit statement verlieten de Utrechtfans de zaal. Het statement werd door alle aanwezigen met applaus ontvangen waarna, na wél een minuut stilte, werd besloten een gesigneerd Oranje-shirt te schenken aan amateurclub Desto. Dit shirt was gereserveerd voor de winnaar van het quizonderdeel.

Vervolgens gingen wij met onder meer Michael van Praag (Uefa), Jan Bluyssen (KNVB), Joost Arentsen (Politie Nederland) en Herjan Pullen (supporterscollectief Nederland) en alle andere clubs in gesprek over de mogelijkheden om vuurwerk veilig af te steken. Er voltrok zich een soms heftige paneldiscussie.

Hoofdconclusie was dat betrokken partijen het ‘op een haar na’ eens zijn hoe vuurwerk in stadions kan worden georganiseerd en gefaciliteerd. Met respect voor de standpunten – van ‘no pyro no party’ tot ‘geen vuurwerk in stadions’ – werd gediscussieerd en volgde consensus: vergund vuurwerk moet afgestoken kunnen worden op en/of rondom het veld of tribune.

Hier bleek ook Van Praag voorstander van te zijn. Hij zegde toe dit standpunt evengoed te willen bepleiten bij de Uefa. Pullen verzocht de KNVB om kleinere clubs vooral ook te helpen met het aanvragen van vergunningen of wellicht zelfs te helpen met het inkopen van vuurwerk, zodat het afsteken ervan voor iedereen betaalbaar en behapbaar blijft.

Almere City-directeur John Bes gaf een flitsende presentatie over hoe je als kleine club wel degelijk van kunstgras weer terug naar gras kunt overstappen. En hoe wil Almere City een structurele positie veroveren binnen het betaald voetbal? Ook daar kreeg de zaal uitleg over.

Na de presentatie van Bes bespraken we met de KNVB via een presentatie van VAR-baas Mike van der Roest hoe de videoscheids verbeterd kan worden voor de stadionganger. Van der Roest staat voor een transfer van de KNVB naar de FIFA, maar wist eerst de vinger nog op de zere plek te leggen. Want wat bleek? De supporter wil graag meer duidelijkheid over de VAR, vooral wanneer wel of niet mag worden ingegrepen.

Alles bij elkaar beleefden we een interactief en verhelderend congres, met een mooie opbrengst voor het Supporterscollectief Nederland. Er bleken weer meer dan genoeg onderwerpen te spelen om de komende jaren mee aan de slag te gaan.

Van voetballen in de Keuken Kampioen Divisie rondom interlands tot wensen rond het herintroduceren van voetbal tussen Kerst en oud & nieuw. En er moet ook een antwoord komen op de vraag: moet de competitie later van start, ook als dit een extra midweekse speelronde oplevert?

De aangesloten verenigingen, SLO’s en overige gesprekspartners sloten het congres af met een borrel, om de onderlinge contacten nog verder te verbeteren.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >