Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Sar vindt moeilijke CL-voorronde voor Ajax een beetje oneerlijk

Ajax staat in de kwartfinales van de Champions League. Maar het wordt nog een hele klus om deelname aan het kampioenenbal in 2019/2020 weer veilig te stellen. Edwin van der Sar vindt dit niet helemaal eerlijk, gezien de goede Europese prestaties van zijn club.

19 maart 2019 - 10:48
sarcelticcar
Sar probeert iets voor elkaar te boksen, hoe moeilijk dat ook is. © Pro Shots

Er zijn nog verschillende routes denkbaar die Ajax kan benutten om zich te verzekeren van een startbewijs voor de Champions League van volgend seizoen. Maar gemakkelijk wordt het zeker niet, dat staat nu al wel weer vast.

Als Ajax zijn achterstand van vijf punten op PSV niet ongedaan weet te maken, moet het deze zomer opnieuw drie voorronden spelen om de groepsfase te halen. De club slaagde hier vorige keer in, maar lukt zoiets keer op keer en ondanks de nodige transfers…?

Haalt Ajax een huzarenstukje uit en wordt het kampioen, dan dient het ook nog altijd twee voorronden te spelen. De enige weg naar een direct startbewijs voor de groepsfase van volgend seizoen is het winnen van de cup met de grote oren. Dat lijkt onmogelijk.

Van der Sar vindt het niet helemaal eerlijk dat de nummers vier van Duitsland, Engeland, Italië en Spanje wel direct toegang krijgen tot de hoofdfase, maar clubs als Ajax en Celtic niet. De reden dat het over Celtic gaat, is een interview met Van der Sar in de Schotse variant van The Herald.

“Het wordt steeds moeilijker voor kleinere competities om een ploeg af te vaardigen in de Champions League. Dit terwijl clubs als Ajax en Celtic van oudsher een grote naam hebben. Beide clubs hebben onwijs veel supporters en heus niet alleen in hun eigen land,” aldus Sar.

“Het betreft hier clubs met een grote historie die in het verleden de Europacup 1 hebben gewonnen. Dan is het moeilijk om langs de zijlijn te moeten toekijken. Het is alsof de Champions League bij ons wegloopt.”

Van der Sar doet wat hij kan om deze tendens te stoppen, maar het is moeilijk iets te bereiken tegenover het machtige front dat wordt gevormd door de grote clubs uit de grote competities. De Ajaxdirecteur heeft als bestuurslid van de ECA – een orgaan dat Europese clubs vertegenwoordigt – een kort lijntje met de Uefa, maar het blijft lastig.

“De ECA is in gesprek met de Uefa om te zorgen dat er meer mogelijkheden komen voor clubs uit gemiddelde of zelfs kleine competities. Op die manier willen we verzekeren dat het voetbal zich ook op dit niveau kan doorontwikkelen,” vervolgt Van der Sar.

“Misschien is het goed om een andere manier te verzinnen om de kracht van clubs en hun competities in te schalen. Het zou goed zijn om eens te kijken naar het coëfficiënt van clubs in plaats van landen. En misschien moeten we dat ook in een groter historisch perspectief plaatsen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >