Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nieuwe ronde onderhandelingen CL: zaterdags spelen als idee

Zaterdag is de mooiste dag van de week. Zo mooi zelfs dat erover gesproken gaat worden om wedstrijden in de Champions League op die dag af te werken. Het is niet gezegd dat de CL naar zaterdag verhuist, maar het is wel een optie tijdens een nieuwe ronde van gesprekken.

19 maart 2019 - 12:00
zaterdagclcar
Zwaaien we in de toekomst op zaterdag met vlaggetjes? © De Brouwer

De opzet van de Champions League wordt telkens weer vastgelegd in een cyclus van drie jaar. De huidige cyclus komt in 2021 ten einde en daarom moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt tussen de grote clubs en de Uefa. Het gaat om de periode 2021-2024.

De CL en Uefa staan machteloos zonder grote clubs, die eens in de zo veel tijd dreigen met een wilde competitie, en daarom wordt het weer een kwestie van geven of nemen. Zo kregen de grote competities het voor elkaar om vier teams te mogen afvaardigen.

De vorming van het deelnemersveld is weer een heet hangijzer. Clubs die eenmaal hebben geproefd van het spelen van CL geven dit privilege niet graag op, ook niet als nationaal niets meer wordt gepresteerd. Simpel gezegd: het doet bijvoorbeeld AC Milan nogal pijn dat het er niet meer bij is.

Grote clubs willen zichzelf deelname het liefst garanderen en daarom wordt het clubs uit kleinere competities al zo moeilijk mogelijk gemaakt om mee te doen. Ajax moest vorige zomer maar liefst drie voorronden overleven om het hoofdtoernooi te bereiken, dat idee.

Er wordt nu hardop nagedacht over een grotendeels vast deelnemersveld, met een soort van promotie-/degradatieregeling. Op die manier moet je het wel heel bont maken voordat je niet meer mag meedoen, zo luidt de gedachte. Hoe een en ander precies moet worden vormgegeven, is ons niet bekend.

De komende weken wordt meer duidelijk over de opzet van de Champions League in de jaren 2021 tot en met 2024. Het verplaatsen van midweekse duels wordt hierbij niet uitgesloten. Het weekeinde lonkt voor de CL. De finale wordt sinds enige jaren al op zaterdag gespeeld en dat bevalt blijkbaar goed. Het lijkt wat kort dag om dit per 2021 voor elkaar te krijgen, maar richting 2024 kan vrijuit gebrainstormd worden.

Je kunt net zo goed lezen dat de zaterdag een mogelijkheid biedt om nog meer geld te verdienen, want ook daar draait het natuurlijk om. Er is vanuit diverse competities, bijvoorbeeld de Bundesliga, flink wat weerstand om nationale duels in te ruilen voor Europees voetbal. Gelukkig maar, ben je geneigd te denken.

We wachten maar eventjes af wat er allemaal wel of niet gaat gebeuren. Eén ding staat wel vast: er komt vanaf 2021 weer een derde Europees toernooi. Toernooi drie wordt in het leven geroepen om de afvallers uit de diverse voorronden een alternatief te bieden.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >