Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kritische Van der Sar wil roofbouw op spelers voorkomen

Misschien heb je al eens gelezen dat de Fifa nadenkt over een uitgebreid WK voor clubteams. Het plan is om 24 clubs vanaf 2021 te laten meedoen aan het evenement. Kan dat allemaal wel?

27 maart 2019 - 10:57
sar-eca-1200
Sar stelt het belang van spelers centraal in zijn kritiek op de Fifa. © Ajax Images

Dit is precies wat de ECA, de belangenvereniging van ruim tweehonderd Europese voetbalclubs, zich hardop afvraagt. De ECA liet dinsdag na een vergadering in Amsterdam weten dat het hiervan alleen voorstander is als de internationale wedstrijdkalender flink onder de loep wordt genomen.

Bij de NOS deed Edwin van der Sar daar ook zijn zegje over. De algemeen directeur van Ajax is tevens vice-voorzitter van de belangenvereniging en kritisch op de plannen van de Fifa. De ECA is alleen voorstander van een uitgebreid WK voor clubteams als er goed gekeken wordt naar de toch al overvolle speelkalender.

“Anders zien we op dit moment niet hoe zo’n evenement nog op de drukke speelkalender past,” stelt Sar. "De Fifa is gericht op landen. Wij willen als belangrijke Europese clubs meepraten. De kalender zit vrij vol met wedstrijden. Je pleegt roofbouw op de spelers. Dat het WK anders moet, daar zijn we het wel mee eens. In zijn huidige vorm is het niet interessant om in te spelen én om naar te kijken."

De ECA liet zich vaker kritisch uit over de uitbreiding van het WK voor clubteams van zeven naar 24 ploegen. Het is Van der Sar en zijn collega’s vooral een doorn in het oog dat de Fifa alle gemaakte plannen er geheel op eigen houtje doorheen wilde drukken, zonder goed te overleggen met de clubs. En dat steekt. Het is even afwachten hoe de Fifa reageert op de kritiek vanuit de ECA.

Maar er stond nog meer interessants op de agenda bij de ECA. Zoals inmiddels bekend krijgen de Champions League en Europa League er vanaf 2021 een derde competitie bij, zodat nog meer clubs Europees kunnen spelen.

Van der Sar bij de NOS: "De trend is: meer internationaal spelen dan nationaal. De markt moet niet alleen in vijf, zes grote landen zitten. In landen als Portugal, Schotland, Zwitserland en Nederland moet ook de interesse zijn om investeringen te doen om op het hoogste niveau te voetballen."

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >