Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Frisse Frenkie denkt twee duels met Oranje aan te kunnen

Frenkie de Jong en bondscoach Ronald Koeman schoven woensdagmiddag aan voor de persconferentie in aanloop naar de belangrijke EK kwalificatie interlands tegen Wit Rusland en Duitsland. Fitheid was uiteraard een thema.

20 maart 2019 - 13:54
frisse-frenkie-1200
Als Frenkie praat, dan geniet Koeman. © Pro Shots

De eerste vragen die Frenkie op zich krijgt afgevuurd gaan uiteraard over zijn fitheid. De Ajacied zit middenin een periode waarin de prijzen in Amsterdam worden verdeeld, maar ook bij het Nederlands elftal worden deze dagen prestaties van de 21-jarige verwacht.

Kan dat wel? Tegen Fortuna Sittard ging hij voortijdig naar de kant, thuis tegen PEC Zwolle bleef hij aan de kant en tegen AZ speelde hij de hele wedstrijd.

“Het is goed met mijn frisheid,” stelt Frenkie met de hem kenmerkende lach op de snoet. Het seizoen vraagt veel van hem en de andere Ajacieden in Oranje. Toch maakt Frenkie zich niet al te veel zorgen. “Het is te hopen dat ik twee wedstrijden kan spelen met Oranje. Ik ben gewoon fit, dus als de trainer het wil, dan zou het kunnen.”

Maar had Frenkie geen pijntjes? En kan het soms ook te veel zijn? Feit is ook dat Oranje voor het echie speelt en dat het ergens om gaat. In die zin wil Koeman ook gewoon gebruik maken van zijn beste spelers.

“Kan het te veel zijn? Het zou kunnen,” antwoordt Frenkie desgevraagd. “Ik ben nog jong en moet dat nog ondervinden. Ik moet goed luisteren naar de specialisten om mij heen. Over algemeen voel ik me goed en denk ik dat ik er alleen maar sterker van word. Ik denk niet dat ik erover moet zeuren.”

Terwijl Frenkie praat, zien we Koeman glimmen van trots. Het bleef niet onopgemerkt bij de mensen in de zaal. “Ik geloof niet dat toen ik 21 was zo verstandig sprak,” aldus Koeman over Frenkie. Hij doet alles met een glimlach op zijn gezicht. Dat is mooi. Zo zou je iedereen wel willen zien, maar niet iedereen is hetzelfde.”

Ook Koeman krijgt logischerwijs vragen over de fysieke gesteldheid van zijn spelers en de coach geeft klip en klaar aan dat hij maandag een vermoeide groep trof. “Dan zie je in alle statistieken dat spelers nog wel last van een stukje vermoeidheid hebben. Dat is logisch. Ik heb mij ook wel eens niet zo lekker gevoeld, maar voetbalde toen fantastisch en andersom.”

Toch denkt Koeman dat de spelers donderdag fit zijn als het duel met Wit Rusland wacht. “Pijntjes horen bij het voetballer zijn,” stelde de coach, die wel besloot de woensdagtraining te schrappen, om spelers zodoende toch nog wat op adem te laten komen.

Oranje speelt donderdag in De Kuip tegen Wit Rusland en zondag treedt de ploeg van Koeman aan tegen Duitsland in de Johan Cruijff Arena. Voor Nederland kunnen de Ajacieden Daley Blind, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt en Frenkie in actie komen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >