Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Europese topclubs willen af van peperdure kaartjes voor uitfans

Ajacieden die hun club achterna reizen door Europa staan iedere keer weer voor een verrassing. Hoe duur wordt een kaartje voor het uitvak? Soms valt het mee, soms valt het tegen. Er lijkt licht aan het einde van de tunnel, want Europese topclubs willen dat supporters niet langer worden uitgebuit.

29 maart 2019 - 12:00
kaartprijseucar
Dit keer was de 75 euro het uiteraard volop waard! © De Brouwer

De magische avond in Bernabéu was iedere cent dubbel en dwars waard, maar er moest wel op voorhand even 75 euro worden ingelegd. Zo duur was het om vanaf de vierde of vijfde ring naar Real Madrid - Ajax (1-4) te turen. En dan werd er ook nog een net opgehangen, maar dat terzijde.

Het kan echter nog erger. Veel erger. FC Barcelona durfde het aan om fans van Manchester United maar liefst 120 euro te vragen. Dit schoot Man Utd in het verkeerde keelgat, waarna de club besloot op te komen voor de eigen aanhang. De prijs van kaartjes voor het uitvak op Old Trafford werd verhoogd.

De extra inkomsten worden benut om de prijs in Camp Nou terug te brengen naar 75 euro, maar er zit natuurlijk niemand te wachten op zo'n soap en peperdure kaartjes. Dit is één 'simpel' voorbeeld, want er zijn er meer. Veel meer. Dit moet stoppen, vinden diverse Europese topclubs en ook de Uefa.

De clubs en de Uefa hebben in al hun wijsheid gelukkig besloten dat het anders moet. Er ligt zelfs al een voorstel op tafel. Er is tijdens een vergadering van belangenvereniging ECA een plan gemaakt en het is de bedoeling om hier 14 mei al over te stemmen. Details zijn ons nog niet bekend, maar het kan niet anders of de gemiddelde supporter gaat erop vooruit.

Het lijkt erop dat de Europese clubs, die dus zijn verenigd in de ECA, het voorbeeld volgen van de Premier League. Ook hier liep de prijs van kaartjes voor het uitvak steeds verder op, terwijl clubs rijker zijn dan ooit en volle tribunes en gezang behoren tot het karakter van de Premier League. De prijs is nu begrensd op 35 euro en het volgende punt op de agenda wordt het aanpakken van dure treinkaartjes.

ECA-bestuurslid Edwin van der Sar is blij met de progressie die wordt geboekt. “Ik weet hoe het is om daadwerkelijk op het veld te staan en het is geweldig om te worden aangemoedigd door trouwe supporters. Uitfans kunnen echt voor iets extra's zorgen en daarom moeten we ervoor zorgen dat kaartjes betaalbaar blijven.”

Van der Sar kan alvast rekenen op steun van AC Milan. “De ontwikkelingen in Engeland zijn zeer positief te noemen,” aldus Ivan Gazidis, die recent nog bij Arsenal werkte. “Er zijn goede stappen gezet en supporters reageerden positief. Het is nu tijd om bij Europese wedstrijden hetzelfde te doen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >