Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over AZ – Ajax

Zondagmiddag staat de Noord-Hollandse burenruzie weer op het programma. Als Ajax op bezoek gaat in Alkmaar, dan weet je dat het een leuk potje voetbal gaat worden. Toch is AZ-uit altijd een lastige wedstrijd en daarom hebben we drie dingen op een rijtje gezet die je moet weten over de derby.

16 maart 2019 - 12:32
AZAJAX
Ajax won eerder dit seizoen eenvoudig met 5-0 van AZ. © Ajax Images

Best of the rest
AZ valt de laatste paar seizoenen een beetje in de categorie ‘the best of the rest’. De club uit Alkmaar is te klein voor het tafellaken, maar weer te groot voor het servet. De resultaten tegen de traditionele top-drie spreken dan ook boekdelen.

AZ heeft dit seizoen in alle wedstrijden tegen clubs uit de traditionele top-drie geen enkele keer weten te winnen. Er werd in eigen huis gelijk gespeeld tegen Feyenoord, uit bij Ajax kansloos verloren en ook in Eindhoven ging AZ met nul punten naar huis. Van de laatste 23 ontmoetingen met de traditionele top-drie werd er slechts één keer gewonnen.

Als we kijken naar de onderlinge resultaten tussen AZ en Ajax, dan zijn de cijfers in het voordeel van de Amsterdammers. Ajax won 21 keer in Alkmaar, er werd elf keer gelijk gespeeld en acht keer stapte AZ als winnaar van het veld.  

AZ jaagt op plek drie
Ajax lijkt zijn vorm weer terug te hebben gevonden en wordt de laatste twee weken op zowel internationaal als nationaal niveau bewierookt. AZ-trainer John van den Brom vreest echter niet voor een walk-over van de Amsterdammers. “Het duel van zondag is een wedstrijd op zich. Alles wat er is gebeurd, telt niet meer zodra de wedstrijd begint,” doelt de trainer op de puike prestaties van Ajax in de Champions League.  

AZ wil tegen Ajax uiteraard laten zien wat het in topwedstrijden kan, maar daarnaast is het duel ook belangrijk in de strijd om plek drie in de eredivisie. De Alkmaarders zullen er dus op gebrand zijn om te winnen zondag. “We weten waar we voor strijden en zullen constant blijven jagen op de positie boven ons,” aldus de oefenmeester op de clubwebsite.

Til put moed uit zege van Ajax op Real Madrid
Guus Til was onder de indruk van de zege van Ajax op Real Madrid, maar in plaats van dat het hem heeft afgeschrikt, putte de aanvoerder juist moed uit de wedstrijd. “Het kan dus gewoon, op papier grotere clubs verslaan. Waarom zouden wij dat bij AZ dan niet kunnen?” vertelt Til tegenover Voetbal International.

“Het is moeilijk om je vinger erachter te krijgen waarom het telkens niet lukt om van een topclub te winnen. We zijn nog niet de derde club van Nederland, maar we komen steeds een stapje dichterbij. Als Ajax Real Madrid kan verslaan, waarom zouden wij Ajax dan niet kunnen pakken? Ze hebben ons hoop gegeven.”

AZ en Ajax trappen zondagmiddag om 14.30 uur af in het AFAS Stadion.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >