Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - PEC Zwolle

Ajax verkeert in een belangrijke fase van de eredivisie waarin het een hoop wedstrijden achter elkaar speelt. De 'burenruzie' met AZ staat voor zondag in de agenda, maar eerst moeten de Ajacieden woensdagavond in de Johan Cruijff Arena zien af te rekenen met PEC Zwolle. Drie dingen die je moet weten!

13 maart 2019 - 08:08
drie-dingen-pec-1200
Neres lijkt weer flink in beeld bij Ten Hag. En nu ook bij de nationale ploeg! © De Brouwer

PEC wist nog niet te winnen op Amsterdamse bodem
De wedstrijd tussen Ajax en nummer dertien PEC staat onder leiding van arbiter Allard Lindhout. De fluitist wordt vanuit Zeist geassisteerd door Jeroen Manschot. Laatstgenoemde is de VAR die meekijkt op de schermen.

Verder is het aardig om te weten dat er bij Ajax geen spelers zijn die op scherp staan. Een gele prent voor een Ajacied heeft dus geen gevolgen voor het duel met AZ, komende zondag. Klaas Jan Huntelaar en Nico Tagliafico staan op drie gele kaarten. Vanaf vier boekingen sta je op scherp, omdat de vijfde gele kaart pas een schorsing betekent.

Ajax hoeft zich puur op basis van statistieken overigens weinig zorgen te maken over de confrontatie met de ploeg uit Overijssel. Het lukte PEC zelfs nog nooit om Ajax op Amsterdamse bodem te verslaan. Het sleepte tweemaal een punt uit het vuur, maar de overige zestien wedstrijden ging Ajax met de punten aan de haal.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat PEC de laatste jaren meerdere keren een flinke sta-in-de-weg was voor Ajax. We herinneren ons nog hoe de Johan Cruijff Schaal in 2014 meeging in de bus naar Zwolle en over de laatste bekerfinale die Ajax speelde hebben we het helemaal maar niet...

Lekkere mijlpaal voor Huntelaar?
Dan zoomen we nu even in op Huntelaar, want daar is reden toe. De ervaren spits tekende een jaartje bij in de Arena en is doorgaans tegen PEC aardig op schot. In zijn laatste drie potjes tegen PEC maakte hij telkens de openingstreffer voor Ajax. In totaal prikte hij in dat trio wedstrijden viermaal raak. Toch ligt het voor de hand dat KJH op de bank begint.

Mocht Huntelaar nog wel binnen de lijnen komen, dan is het aardig om te weten dat hij nog één doelpunt nodig heeft voor zijn honderdste doelpunt voor Ajax in de eredivisie. Het zou een serieus fraaie mijlpaal zijn voor de 35-jarige centrumspits, die dus ook volgend seizoen in het rood-wit is te bewonderen.

Stam kijkt al over inhaalduel met Ajax heen
De confrontatie tussen Ajax en PEC is natuurlijk ook vooral het treffen waarover zo veel te doen was. De twee ploegen zouden elkaar eigenlijk zaterdag 2 maart treffen, maar het duel werd door de KNVB verzet naar woensdagavond, zodat Ajax zich uitgerust aan de aftrap kon melden in Madrid.

PEC-trainer Jaap Stam heeft daarover gemengde gevoelens, zo stelde hij eerder tegenover Fox Sports. Hij is van mening dat je makkelijk drie wedstrijden in een week moet spelen, maar zijn ploeg is dat niet gewend.

“Zelf ben ik vanuit het verleden gewend om meerdere wedstrijden in een week te spelen. Voor mijn ploeg is dat natuurlijk pittig, want de wedstrijd tegen AZ kostte al veel kracht en energie. We moeten nu keuzes maken voor het duel met Ajax. We hopen daar iets mee te pakken. Maar de wedstrijd daarna, tegen Excelsior, is voor ons ook weer enorm belangrijk.”

De oud-verdediger van Ajax kan beschikken over een fitte selectie. Toch lijkt het voor de trainer dus een beetje de vraag of hij de sterkste namen ook het veld in moet sturen, juist vanwege de ontmoeting met de Kralingers die alweer kort na Ajax wacht.

PEC en Excelsior strijden volop met elkaar om de nacompetitie te ontlopen. In dat opzicht is die pot voor de Zwollenaren van groter belang, al zou een stunt in de Arena natuurlijk erg welkom zijn voor Stam en zijn mannen. “We moeten strijden om in de eredivisie te blijven.”

Stam stelt tot slot dat er door de verschuiving van de wedstrijd tussen Ajax en PEC een ongelijke situatie is ontstaan met andere eredivisieclubs, al maakt de trainer er ook niet al te veel woorden aan vuil. “Wij moeten naar deze situatie handelen, maar kunnen nu midweeks blessures of schorsingen oplopen. Daar hebben wij mee te maken en andere clubs niet.”

Door het verplaatsen van de wedstrijd en het - zeker voor PEC-supporters - ongelukkige aanvangstijdstip van 18.30 uur op een doordeweekse werkdag, kan de ploeg van Stam niet rekenen op een goed gevuld uitvak. In die zin begrijpen wij de teleurstelling over de gang van zaken bij PEC zeker. Naar verluidt reizen 71 supporters hun cluppie achterna richting Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >