Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dikke complimenten van Mourinho voor soms te naïef Ajax

Vrijwel iedereen doet zijn zegje over de waanzinnige stunt van Ajax in Estadio Santiago Bernabéu. Ook José Mourinho zag hoe Ajax het onmogelijk geachte presteerde en had als mogelijk opvolger van Real-coach Santiago Solari wel wat te melden over de verrichtingen van Ajax.

08 maart 2019 - 09:55
mourinho-1200
Mourinho wist het spel van Ajax twee jaar geleden handig te ontregelen. © Pro Shots

De Portugees heeft sowieso altijd teksten. Of je het er nou mee eens bent of niet, de man is kleurrijk en zorgt er altijd voor dat er genoeg is om over te schrijven. De trainer gaf dan ook desgevraagd zijn mening over Ajax in het programma On The Touchline.

De formatie van Erik ten Hag maakte de 1-2-nederlaag uit Amsterdam goed door met liefst 4-1 te winnen op Spaanse bodem. Veel mensen wisten niet wat ze zagen. “Het was moeilijk om dit te voorspellen,” stelt Mourinho dan ook. “Ajax wilde echt laten zien dat ze goed kunnen voetballen en ze verdienen alle credits.”

Tot zover allemaal complimenteus, al plaatst Mourinho ook een kanttekening bij de verrichtingen van de ploeg die hij zelf twee jaar geleden te slim af was in de finale van de Europa League.

“Ajax heeft een erg jonge ploeg, met een erg mooie speelstijl. Maar ze zijn vaak niet slim genoeg om met de topclubs in Europa te kunnen concurreren. Ik speelde twee jaar geleden met Manchester United tegen Ajax en we zagen toen precies wat we al verwacht hadden: een goed team, technisch uitstekend, maar een beetje naïef.”

Het is niet per se leuk om terug te kijken naar die verloren finale (0-2), maar Mourinho heeft een punt. De trainer had de tactiek van Ajax goed bestudeerd en wist met enkele ingrepen het spel van Ajax volledig te ontregelen en vijf minuten na de aftrap wist je al dat Ajax een verloren wedstrijd speelde.

Mourinho stelt nu dat hij de naïviteit uit die finale ook terug zag in de heenwedstrijd tussen Ajax en Real in de Johan Cruijff Arena. “Ajax was toen erg sterk en bezorgde Real veel problemen, maar ze maakten een paar fouten, die Real direct afstrafte.”

Afstraffen is inderdaad de juiste term. Daarvoor hoef je alleen maar de goal van Karim Benzema terug te halen. “Real won die wedstrijd toen ook, waardoor ze een goede uitgangspositie hadden. Maar Ajax heeft het Real in die tweede wedstrijd echt heel erg moeilijk gemaakt. Complimenten daarvoor,” aldus Mourinho.

Ajax heeft het Real in de return niet alleen moeilijk gemaakt in Madrid, het ging er zelfs op en over. De overtuiging, concentratie en brutaliteit waarmee de Ajacieden te keer gingen in Bernabéu was bij vlagen oogstrelend. Van naïviteit was in Madrid in elk geval weinig sprake. Van een groot zelfbewustzijn daarentegen wel.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >