Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De Ligt wil dat elke ploeg tweemaal per helft om VAR mag vragen

Dit seizoen wordt regelmatig gebruik gemaakt van de VAR in diverse competities. Videoarbitrage maakt het voetbal over het geheel eerlijker, al blijft er sprake van interpretatie en willekeur. Ajaxcaptain Matthijs de Ligt vindt vooral dat de videoarbitrage te veel wordt geraadpleegd.

27 maart 2019 - 14:39
ligt-var-1200
De Ligt pleit ervoor dat ploegen twee keer per helft om VAR mogen vragen. © Ajax Images

Voetbal International peilde bij de aanvoerders van de eredivisie hoe zij aankijken tegen de VAR en dus kreeg De Ligt ook de gelegenheid om zijn visie met de lezers te delen. “De VAR is een eerlijk systeem. Wel vind ik dat ze in de uitvoering een limiet moeten stellen,” stelt De Ligt, die vindt dat de VAR te vaak wordt ingezet, waardoor het spel regelmatig minuten lang stilligt.

Bij de aanvoerder zorgde dat al meerdere keren voor de nodige irritatie. De Ligt pleit voor het zogeheten challenge-systeem, zoals dat in het tennis wordt gebruikt en waarbij spelers zelf een gelimiteerd aantal keer om de inzet van de VAR kunnen vragen. “Dat werkt volgens mij heel goed. Nu wordt de VAR bij elk klein wissewasje gebruikt.”

De Ajacied stelt voor dat elke ploeg maximaal tweemaal per helft om VAR-inzet mag vragen. “Als je iets zeker denkt te weten, schakel je de VAR in. Nu wordt er continu gezocht. Dan zit je bij elk doelpunt weer te wachten...”

We maakten het al een aantal keer mee na een treffer: uitzinnige vreugde om vervolgens te ontdekken dat een doelpunt aan een VAR-onderzoek werd onderworpen. In Madrid viel dit goed uit voor Ajax (treffer Tadic) en konden we zelfs tweemaal juichen, maar thuis tegen datzelfde Madrid ging euforie na een geannuleerde goal van Nico Tagliafico over in droevenis.

“Ik heb nu bij elke goal ook wel: kan het buitenspel zijn? Of is er iets anders gebeurd? Dan juich je toch iets anders. Dat is soms irritant. Het eerlijkheidsprincipe is prima, alleen het spel moet niet te veel stil komen te liggen, zeker als er niet direct vraag naar is vanuit de ploegen op het veld.”

Met dat laatste doelt de verdediger op het afgekeurde doelpunt van Tagliafico, thuis tegen Real. “Echt helemaal niemand had aan de VAR gedacht, zelfs met beelden was buitenspel heel lastig waarneembaar. Dan vind ik het doorslaan.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >