Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax stijgt door en meldt zich in top twintig Europese clubs

Het is half maart en Ajax is op drie fronten actief. Hopelijk is dat eind april nog steeds zo, maar nu al blijven de goede prestaties niet onopgemerkt. Onder leiding van Erik ten Hag meldt de club zich weer bij de beste twintig clubs van Europa.

12 maart 2019 - 15:39
euroclubinexrealcar
Er valt dit seizoen tot dusver een heel hoop te juichen! © Pro Shots

En wie bepaalt dat wel niet, dat Ajax weer tot de beste twintig clubs van Europa hoort? Welnu, dit leiden we af op basis van de Euro Club Index. Voor deze ranglijst tellen naast Europees voetbal ook de prestaties in de nationale competitie.

Dit levert een zo realistisch mogelijk beeld op, ook omdat niet alle clubs meedoen aan de Champions League. Ajax is op de nieuwste Euro Club Index de grootste stijger, met een winst van vier plekken. Dit is mede te danken aan de winst (1-4) op Real Madrid.

Een kleine anderhalf jaar geleden, na het Tranendal van Trondheim, zakte Ajax nog naar de 54ste plek, maar sinds de aanstelling van Ten Hag zit de notering weer in de lift. En niet te zuinig! We wisten al dat de Ajacieden weer bij de beste dertig hoorden, maar er bleek meer mogelijk.

Dat is momenteel de twintigste positie, ingeklemd tussen Benfica en Shakhtar Donetsk. Wie weet wat er nog in het vat zit op basis van goede prestaties in de kwartfinales van de Champions League, want voorlopig ronden we alles lekker af naar boven en houden we het erop dat Ajax behoort tot de beste acht!

Overigens heb je verder niets aan een leuke klassering op de Euro Club Index, want de Uefa gebruikt liever zijn eigen ranking. Deze ranking is van belang met het oog op lotingen tijdens de nog altijd noodzakelijke voorronden en groepsfases, voor het al dan niet toekennen van een beschermde status of de indeling van potten.

Ajax neemt op de Uefa-ranking de 22ste positie in. Voor deze ranglijst tellen prestaties van de laatste vijf seizoenen mee. Ajax blijkt puntsgewijs net zo goed te presteren als Dinamo Kiev, Schalke 04 en Benfica. Het leuke is dat je bij Ajax twee uitschieters naar boven ziet: het jaar waarin de finale van de Europa League werd bereikt plus dit seizoen.

Dit geeft ook gelijk aan dat er nog lucht naar boven is. Als het Ajax lukt om constanter te presteren buiten de landsgrenzen, dan moet het lukken om nog wat plekken te stijgen op de Uefa-lijst. Maar eerst eens zorgen dat het niveau van de selectie deze zomer op peil blijft.

Dan zien we daarna wel weer verder. En eerst natuurlijk de kwartfinales!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >