Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax ontsnapt tegen PEC en deze zes dingen vielen ons op

Ajax heeft de inhaalwedstrijd tegen PEC Zwolle met moeite gewonnen. De Amsterdammers oogden vermoeid en speelden op een bedenkelijk niveau maar pakten met een 2-1-zege drie belangrijke punten in de titelrace. Deze zes zaken vielen ons vooral op.

13 maart 2019 - 20:32
Foto_PEC_bijwinst
Tadic zet Ajax met een volley fraai op voorsprong. © Pro Shots

Tadic breekt de ban
Zonder de creativiteit van Hakim Ziyech (op de tribune vanwege een beenblessure) en Frenkie de Jong (beginnend op de bank vanwege liesklachten) kwam Ajax in de eerste helft moeizaam op gang. De ploeg van Erik ten Hag domineerde tegen het defensieve en vertragend spelende PEC Zwolle, maar speelde zó geduldig dat het in het eerste half uur amper iets creëerde. Het meeste gevaar kwam van spelmaker Dusan Tadic.

Al in de derde minuut gaf de Serviër een harde voorzet bij de eerste paal, waar Kasper Dolberg echter net te laat arriveerde. Tien minuten later vond Tadic zijn Deense ploeggenoot opnieuw in het overvolle strafschopgebied, maar de spits strandde op doelman Mickey van der Hart, die niet veel later met een vingerblessure uitviel.

Na ruim een half uur spelen brak Tadic zelf de ban. Zakaria Labyad, voor het eerst dit kalenderjaar basisspeler, kreeg alle tijd voor een voorzet en Ajax’ nummer tien volleerde de bal ongehinderd binnen bij de tweede paal. Voor Tadic was dat alweer zijn negentiende treffer van het seizoen.

Op slag van rust bracht Tadic bovendien Donny van de Beek nog in stelling met een fraai lobje, maar de middenvelder raakte de bal verkeerd op zijn schoen, waarna arbiter Allard Lindhout voor het rustsignaal floot.

De sleep van Daley
In defensief opzicht diende de Ajacieden in de eerste helft alert te blijven. PEC Zwolle had de bus weliswaar geparkeerd, de ploeg van oud-Ajacied Jaap Stam loerde op de counter. Nadat de centrumverdediger elf een opgelegde kopkans miste om zijn ploeg op voorsprong te zetten, greep hij in defensief opzicht sierlijk in. Zwollenaar Gustavo Hamer kwam op volle snelheid op hem af, maar speelde de bal daarbij iets te ver voor zich uit. Blind bleef ijzig kalm en ontmantelde een counter door de bal sierlijk van Hamers voet te ‘slepen’.

Moeizame tweede helft
Ajax had na rust moeite om de bal in de ploeg te houden en worstelde in het eerste kwartier na de thee vooral met zichzelf. De ploeg speelde te vaak nonchalant en leed daarbij te vaak balverlies. Het middenveld oogde vermoeid en weinig stabiel. De ergernis sloeg over op het publiek en zonder veel inspanning kwam PEC daardoor beter in de wedstrijd. Nadat Labyad bij de eerste serieuze Ajaxaanval na rust de kans op 2-0 verprutste, ontsnapte Ajax aan de gelijkmaker toen een schot van Thomas Lam uit een corner hard over de lat scheerde.

Ten Hag grijpt in met dubbele wissel
Erik ten Hag greep na ruim een uur spelen in met een dubbele wissel en bracht Klaas Jan Huntelaar (voor Dolberg) en Joël Veltman (voor Labyad) als rechtsback. Noussair Mazraoui schoof door naar het middenveld. Huntelaar was ruim vijf minuten later dichtbij zijn honderdste eredivisietreffer, maar kopte uit een corner van Schöne over het doel van invaller Diederik Boer.

Zwolle straft dolend Ajax af
De mutaties in het elftal hadden echter een verlammende uitwerking op de vermoeide Ajacieden en een klein kwartier voor tijd maakten de bezoekers de gelijkmaker. Mazraoui verloor daarbij zijn opponent Vito van Crooij uit het oog en de rappe aanvaller profiteerde dankbaar met een hard schot in de verre hoek: 1-1.  

Blind viert feest met Zuid
De Ajacieden bleken in de slotfase toch nog in staat een tandje bij te schakelen. Invaller en debutant Noa Lang stond daarbij amper in het veld toen hij vanaf de linkervleugel met een bekeken voorzet bij de tweede paal het hoofd van de geheel vrijstaande Daley Blind vond. Zijn kopbal belandde met een stuit achter Boer tot grote ontlading van Blind en alles en iedereen met een Ajaxhart in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >