Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

In gesprek met Frenkie over NAC, cijfers, Modric, passing en meer

Ajax - NAC (5-0) was misschien niet zo’n bijzondere wedstrijd, maar het gemiddelde vraaggesprek met Frenkie de Jong is dat wel. We trekken het perspectief iets breder dan NAC-thuis. Zo’n ontwapenende voetballer en antwoorder als Frenkie moet je koesteren. Na het lezen van dit interview snap je waarom.

17 februari 2019 - 22:01
frenkieinterviewnaccar

Wat was het grote verschil tussen de eerste en tweede helft? Niet dat het slecht en goed was, maar er veranderde wel iets aan de veldbezetting...
“Ik denk dat het vooral beeldvorming is. De eerste twintig minuten hebben we heel veel kansen gecreëerd, dat was onze beste fase van de wedstrijd. We hadden in die periode een paar goals kunnen maken.”

Wat gebeurde er na ongeveer een halfuur, schoot Ajax in standby-modus?
“Toen werd het een fase even minder. We werden wat slordiger, ik weet niet hoe dat komt.”

Het was misschien niet helemaal eerlijk, maar dan begint wel gelijk het morren...
“Daar kan ik niet zo inkomen. Als iemand een keer de bal verspeelt, kan dat gebeuren. Dan helpt het niet als er gelijk wordt gemord. Maar als het gefluit dan begint, gaan we daar niet beter van voetballen. Het is frustratie, dat snap ik ook wel. Ik stond na de 1-0 zelf ook van ‘hehe’ in plaats van dat er sprake was van dolle vreugde.”

Het is een paar dagen na de wedstrijd tegen Real Madrid. Wat heb jij geleerd van 90 minuten tegenover Modric staan?
“Hij is echt een heel goede speler en daar kun je dingen van leren, maar wat heb ik gespot? Pfoe, tsja. Modric is heel goed aan de bal, ik denk echt dat het een soort talent is. Je kunt wel proberen om dingetjes over te nemen. Hij wordt niet vaak onder druk gezet en als dat wel gebeurt en je er kort op probeert te zitten, speelt hij de bal direct door. Maar dat weet iedereen wel. Of het van dichtbij anders is? Zie hem maar eens tegen te houden. Ik denk dat iedereen daarvan geniet. Ik niet zozeer tijdens de wedstrijd, maar stiekem wel een beetje. Het was niet aanpoten tegen Modric, maar tegen Real. Dat is altijd aanpoten!”

Sommige mensen merkten na woensdag op dat ‘Frenkie niet zo zichtbaar was’, maar dat lijkt me ook moeilijk als je tegenover een verbeterde versie van jezelf staat...
“Ik heb die opmerkingen gehoord en statistieken erbij gepakt. Daar blijkt iets anders uit. Het maakt mij niet uit, als mensen mij niet goed vonden spelen, mogen ze dat zeggen en daar heb ik echt geen probleem mee. Ik weet van mezelf wat voor wedstrijd ik heb gespeeld en zeg niet dat ik uitstekend was, maar…”

Wat zag je terug in de cijfers? Want je hebt wel wat zaken gecheckt!
“Mijn passingspercentage, hoeveel ballen ik vooruit speelde, dribbels. Dat zag er gewoon goed uit. Ik zeg niet dat ik heel goed heb gespeeld, maar onzichtbaar? Het is niet zo dat ik een nummer tien ben die vier keer moet scoren. Misschien maakt dat het lastiger in te schatten, ik weet het niet. Het maakt me ook niet uit… Het is prettig als je een compliment krijgt en kritiek mag ook geuit worden, maar ja. Het is een beetje een gevoelsdingetje, het hangt ervan af hoe je naar een wedstrijd kijkt.”

Een andere discussie die mij opviel, ging over jouw passing. Het ging erom of je veel of weinig passes langer dan 20 meter verstuurt. Is dat iets wat je voor jezelf dwingt om op te hogen?
“Ik gaf vandaag veel diepteballen. Op Mazraoui inderdaad, maar ook op Neres en Dolberg. Ik denk dat ik wat dieper kan kijken af en toe, zeker weten, maar het is niet per definitie beter om een bal over dertig meter te geven in plaats van tien meter. Ik geef zeker meer korte passes dan lange passes en moet mijn lange ballen verbeteren en dieper kijken, maar het is onzin dat een bal over 30 meter beter is dan een bal over 5 of 10 meter. Ik vind een bal over 30 meter er niet beter uitzien dan een pass over 10 meter. Het ligt eraan wat er ontstaat na die bal, niet hoe het eruitziet.”

Het is deze tijd van het jaar een gevleugelde uitspraak om te zeggen dat Ajax kampioen wordt als het alle resterende wedstrijden wint. Hoe kijk jij naar de titelrace?
“We moeten gewoon naar onszelf kijken en goed spelen en winnen. De druk opvoeren en dan zien we het wel, we hebben er toch geen invloed op. We moeten niet bezig zijn met PSV of er iets over zeggen, dat motiveert alleen maar. We moeten op onszelf focussen. Goed spelen, winnen, dan zien we het wel.”

Wat zijn de verbeterpunten na NAC-thuis? Het is een klein wondertje dat NAC niet scoorde. Een grote kans in de eerste helft en die bal van Onana...
“Dat vind ik zo’n onzin! Onana levert die bal niet in. Dan hoor je mensen van alles roepen, ik denk dan: hou je mond dicht... Hij geeft die bal gewoon prima en NAC had die bal helemaal niet. Ik vind dat echt weinig nut hebben. Dat vind ik zo’n onzin. Nee, ik denk dat we ons vooral moeten focussen op het afmaken van onze kansen en beter staan qua restverdediging.”

Dat van die kansen afmaken is het hele seizoen al een dingetje..
“We scoren wel vijf keer en het is niet zo dat we expres missen. Als je veel kansen creëert, kun je niet alles afmaken. Het is een puntje om aan te werken, maar we missen niet expres.”

Kun je wel iets leren van het missen van een grote kans?
“Je kunt een bal anders schieten of nog een keer passen, je kunt van iedere situatie leren. Het is niet zo simpel als het lijkt. Voetbal is sowieso niet zó simpel als mensen denken. Ik denk dat je ook van iedere gemiste kans kunt leren.”

Biedt de stunt van Girona, dat in Bernabéu met 1-2 won van Real Madrid, nog wat extra hoop voor de return?
“Nee, ik denk dat wij naar onszelf moeten kijken. En die wedstrijd duurt nog even. We moeten eerst aan de bak in de eredivisie en het bekertoernooi, daarna komt Real-uit pas een keertje.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >