Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf zaken die ons opvielen tijdens gewonnen bekerklassieker!

Ajax speelt 5 mei eindelijk weer eens een KNVB-bekerfinale! De schande van 6-2 werd uitgewist omdat de Ajacieden nu wel overtuigend voetbalden tijdens een klassieker op Rotterdamse bodem. De Ajacieden hielden Feyenoord met 0-3 onder de duim. De tegenstander in de eindstrijd komt voort uit Willem II - AZ.

27 februari 2019 - 22:36
feyajaverslagcar
Jongens van de club maken het verschil in de klassieker! © Pro Shots

Geen ophef over doelpunt, maar corner
Oef, je hoeft niet lang te zoeken naar Feyenoorders die zich stevig opwinden over het doelpunt van Matthijs de Ligt. Die zijn zo gevonden. Waarom? Omdat het geen corner was. Omdat de VAR bij zulke momenten niet ingrijpt en omdat je met de letters VAR als basis sowieso leuke afkortingen kunt maken waarbij de A voor Ajax staat. Als je als scheidsrechter op ware snelheid kijkt en ook na het zien van diverse herhalingen kun je je best voorstellen dat een corner wordt gegeven. Deze uitleg klinkt logisch als je rustig kunt beredeneren, maar daar is niet iedereen voor gemaakt. Zeker niet als je behoort tot Het Legioen.

Grote kans dus dat er nog wel een tijdje over wordt gejammerd. Het gekke is dat de Feyenoorders stiekem een punt hebben als ze inbrengen dat sprake was van buitenspel en een achterbal, want dit was natuurlijk ook zo. Wij zaten eerlijk gezegd ook te wachten totdat de grensrechter besloot te vlaggen. Dusan Tadic zocht naar David Neres, die achter de verdediging stond. En het was niet Jordy Clasie, maar Tadic die de bal als laatste raakte...

Blijkbaar waren de spelers van Feyenoord dusdanig afgeleid dat ze vergaten te verdedigen toen De Ligt twee tellen later op de bal kwam afstormen!

Het verschil tussen wel en geen Tagliafico?
Het lijkt een eeuwigheid geleden en er is in de tussentijd van alles gebeurd, maar laten we even teruggaan naar de vorige klassieker. Ajax had niets in te brengen en werd helemaal weggespeeld. Kun je zoiets alleen wijten aan de afwezigheid van Nico Tagliafico? Dat lijkt een tikje overdreven, maar de Argentijn bewees dit keer wel degelijk zijn waarde. Heus niet alleen door te scoren. Even tussendoor trouwens: check de beelden nogmaals om te zien dat Tagliafico tot zo'n beetje het laatste moment buitenspel staat.

Het verschil tussen wel of geen Tagliafico? Misschien wel een momentje na dik een halfuur spelen. Feyenoord wilde snel omschakelen en het lukte om de bal bij Berghuis te bezorgen. Die wilde het liefst natuurlijk vooruit en daar lag ook alle ruimte, maar de flankspeler werd zo opgejaagd dat hij achteruit moest. Daardoor kregen Ajacieden de tijd om zich weer correct te positioneren. Wie het opjagen verzorgde? Nico!

Bekerfinale lang geleden, bekerwinst nog langer...
Het is voor het eerst in vijf jaar dat Ajax 'de weg naar De Kuip' heeft voltooid. De halve finale telt niet mee, het gaat om de eindstrijd. De laatste keer dat het lukte die eindstrijd te halen, was in 2014. Die bekerfinale vergeten we het liefst zo snel mogelijk. Die bewuste wedstrijd werd ontsierd door het gooien van vuurwerk. En een fraaie, doeltreffende volley van Ricardo van Rhijn ten spijt werd Ajax vervolgens weggetikt door PEC Zwolle, dat met 5-1 won.

Het is nog veel langer dat Ajax voor het laatst de dennenappel mee terugnam naar Amsterdam. Dat gebeurde in 2010. We durven het amper aan te stippen... Dat fantastische elftal onder Martin Jol moest gewoon zilverwaar veroveren en dat lukte ook, al was het een troostprijs. Ajax was in de finale, gespeeld over twee wedstrijden, te sterk voor Feyenoord, waarna Jan Vertongen zijn welbekende liedje zong.

Ajax ontsnapt in eerste tien minuten
Het is leuk om aan het langst eind te trekken in een klassieker en ook nog eens met flinke cijfers, maar laten we niet vergeten dat de wereld er na een kwartier anders had kunnen uitzien. De eerste kansen waren voor Feyenoord en dat waren geen kleintjes... Pfoe, het waren gewoon levensgrote kansen. Noussair Mazraoui was opnieuw niet scherp in De Kuip en moest in de achtervolging bij Sam Larsson. Dat was kansloos, maar gelukkig stond de paal voor Feyenoord in de weg. En twee minuten later was het De Ligt die nog nipt de meubelen wist te redden. De aanvoerder gooide er een lastminute-tackle uit en hij had werkelijk geen tel later zijn been moeten uitsteken. Gelukkig kreeg Ajax de wedstrijd daarna beter onder controle, al was het spel de gehele eerste helft niet groots.

CL-variant als tegenzet
Er moest iets veranderen bij Ajax ten opzichte van de klassieker een maand geleden. Werd er toen te gemakkelijk over gedacht? Dat valt haast niet voor te stellen, maar misschien toch wel. Feit is dat Ajax aantrad in de Champions League-variant en zoiets gebeurt dit seizoen niet zomaar, slechts tegen ploegen waarvan je de nodige tegenstand mag verwachten. Het bleek een goede zet van Erik ten Hag, ook al zag je dat er niet gelijk aan af. Feit is dat er niet slechts een kwartiertje goed werd gevoetbald. Eerder andersom. Als het lukte om Donny van de Beek in het spel te betrekken, kon Ajax aan aanvallen gaan denken. Zodra de gang van zaken na de turbulente eerste tien minuten onder controle was, lukte dit steeds vaker.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >