Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf dingen die ons opvielen tijdens ADO Den Haag - Ajax

Als je eerlijk bent, was het spel van Ajax zeker niet super. Maar dat is iets voor morgen, want op een dag als vandaag telt dat het de Ajacieden is gelukt om ADO Den Haag aan de kant te zetten. Een achterstand was misschien wel het beste wat de ploeg kon overkomen, want daarna werd een versnelling hoger geschakeld om uiteindelijk met 1-5 te winnen.

24 februari 2019 - 14:07
5dingenadoajacar
Zodra Ajax op voorsprong kwam, was de buit binnen. © Pro Shots

Veiligste uitvak van Nederland blijft leeg...
Heb je het voetbalplaatjesboek van Albert Heijn bij de hand? Pak die dan eventjes. Huh? Gewoon even doen. Zoek vervolgens de pagina's op met plaatjes van ADO Den Haag en check de tekst die staat vermeld onder de afbeelding van het Cars Jeans Stadion. Zoals je kunt lezen, is dit stadion 'het veiligste van Nederland'. Dat verzinnen wij niet, het staat er gewoon. En niet per ongeluk. Toch zijn er geen Ajaxsupporters aanwezig, alweer niet. We gaan niet eens melden wanneer ze er voor het laatst waren, maar het is alweer dertien jaar geleden.

Ook dit keer ontbrak het uitvak. Het leek er eventjes op alsof Ajacieden dit keer wel van de partij zouden zijn, maar er ging alsnog een streep door. Daarop besloten 249 supporters alsnog om vanuit Amsterdam naar Den Haag af te reizen. Niet richting Cars Jeans Stadion, maar de binnenstad. Om te demonstreren. Dit verliep ook al niet bepaald vlekkeloos, want ADO-mannetjes hadden wat moeite met dit bezoek. Het zorgde ervoor dat de demonstratie niet echt op gang kwam.

Eindelijk weer winst buitenshuis!
Het heeft drie uitwedstrijden geduurd, maar het is Ajax eindelijk gelukt weer eens drie punten in de spreekwoordelijke tas te stoppen. Het ging flink mis tijdens eerdere bezoekjes aan Feyenoord (6-2) en Heracles (1-0), terwijl de ploeg van Erik ten Hag ook tegen ADO op achterstand kwam. Het leek zelfs met een 1-0-achterstand de rust in te gaan, maar het was alsof de tegengoal het beste was wat de ploeg kon overkomen. Uitgerekend op het moment dat de ADO-aanhang het 'helemaal niets in Amsterdam' aanhief, viel de gelijkmaker en de voorsprong volgde enkele minuten later. Het spel kakte tijdens de tweede helft helaas weer in, maar de winst is een feit en dat telt vandaag...

Ajax draait van speelhelft vanwege de zon
Het is in Den Haag vaste prik dat Ajax in de eerste helft van links naar rechts speelt en de tweede helft andersom. Behalve nu. Het leidde tot het nodige gefluit vanaf Midden-Noord bij de aftrap, want dit zijn ze niet gewend. De keuze van Matthijs de Ligt was echter gewoon logisch. Het had alles te maken met de stand van de zon.

De zon stond om 12.15 uur nog precies voor het doel dat nu moest worden verdedigd door Robert Zwinkels. Niet dat Ajax ervan profiteerde, maar toch. Andre Onana hoefde in de kleedkamer geen pet te zoeken. Een klein uurtje na de aftrap had het probleem zich grotendeels vanzelf opgelost: de zon was een stukje opgeschoven en de Ajaxkeeper had gewoon goed zicht op hetgeen er voor hem gebeurde.

Overigens had er voor de vroege aftrap bij ADO niemand tijd om het kunstgras te bewateren, waardoor het leek alsof er op hoogpolig tapijt werd gevoetbald. De bal rolde daarop uiteraard voor geen meter.

Dolberg scoort opnieuw
Kasper Dolberg heeft behoefte aan een serie stabiele optredens. Wij allemaal trouwens. De Deen was de afgelopen weken wat minder belastbaar en begon ook thuis tegen NAC op de bank, maar kwam erin en scoorde direct. De goede wisselwerking met de andere voorwaartsen leverden hem een basisplaats op tegen ADO. Het werd een wedstrijd (eerste helft) met voor Ajax weinig kansen, maar de dingen die Dolberg deed, gingen hem best goed af.

Hij won een persoonlijk duel van Tom Beugelsdijk en het was de Deen op wie de overtreding werd begaan die Ajax, weliswaar pas na tussenkomst van de VAR, een strafschop opleverde. De VAR is zeker niet in het nadeel van de nooit protesterende Deen, omdat acties ten opzichte van hem in de Zeister bossen nog eens worden teruggespoeld en nader bestudeerd. De spits tikte op aangeven van Donny van de Beek Ajax' vierde treffer binnen. 

Titelrace krijgt nu wel een vervolg
Weet je nog wanneer het echt fout liep vorig seizoen tijdens de titelrace? Dat gebeurde tijdens een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag en ook die werd eind februari gespeeld. De 25e om precies te zijn. Er vielen die middag in de Johan Cruijff Arena geen doelpunten. Dit keer stond 24 februari een ontmoeting met ADO op het programma, in Den Haag.

Ajax speelde niet groots, zeker niet, maar schrok nu tenminste op tijd wakker om grote ellende te voorkomen. Dit zegt natuurlijk nog niets, maar Ajax blijft in ieder geval in het spoor van PSV. Al lijkt een terechte conclusie na ADO-uit dat er toch echt dwingender en beter gespeeld moet worden in het vervolg van het seizoen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >