Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Stukje uitleg: wanneer is een treffer een eigen doelpunt?

Wanneer is een eigen doelpunt nu precies een eigen doelpunt? We hadden die vraag aan Sven van Beek kunnen stellen, maar we besloten toch maar de KNVB te bellen. We waren benieuwd waarom Nico Tagliafico en Hakim Ziyech hun doelpunt kwijtraakten.

18 februari 2019 - 17:47
owngoalajanaccar
Ziyech schiet, maar NAC scoort in eigen doel. © Pro Shots

Zowel Tagliafico als Ziyech slaagde erin om tijdens Ajax - NAC (5-0) het net te vinden, maar de treffer staat toch echt in de boeken als eigen inzet. Het was voor de Argentijn zelfs al het tweede doelpunt deze week dat hem door de neus werd geboord.

De treffers zijn inmiddels op naam gezet van Gervane Kastaneer en Erik Palmer-Brown. Hoe werkt zoiets nu? Daarvoor schakelen we over naar de KNVB. “De afspraak is dat als de bal zonder aanraken niet in het doel zou zijn gegaan het een eigen doelpunt is,” zo reageert de KNVB.

Het gaat dus om een afspraak, niet om een spelregel. De arbiter van dienst, in dit geval Siemen Mulder, heeft een belangrijke stem bij het toekennen van een eigen doelpunt.

“De scheidsrechter bepaalt en vermeldt de (eigen) doelpuntenmaker op het formulier. Blijkt dit duidelijk niet te kloppen, dan is dit later nog aan te passen,” vervolgt de woordvoerder vanuit de Zeister bossen.

Weer twee eigen doelpunten erbij levert overigens een bijzondere statistiek op wanneer we inzoomen op Ajax. En dat doen we nu eenmaal graag. Door de twee van NAC tikt de teller dit seizoen al acht eigen doelpunten aan, goed voor een unicum.

Het gebeurde in de historie van de eredivisie niet eerder dat een club in positieve zin acht eigen doelpunten kon bijschrijven.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >