Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

PEC legt nog maar eens Ajaxduel onder juridisch vergrootglas

We hebben al flink gedoe omtrent de ontmoetingen met ADO Den Haag en Feyenoord, maar door PEC Zwolle toe te voegen begint het een serieus lijstje te worden. PEC checkt namelijk of het juridische stappen kan ondernemen tegen het verplaatsen van Ajax-uit.

21 februari 2019 - 11:29
ajapecjuridischcar
Er wordt flink gestoeid over de speeldatum van Ajax - PEC. © Pro Shots

De verplaatsing van PEC-thuis is niet uit luxe geboren, maar heeft alles te maken met het volle speelschema van Ajax in combinatie met het belang van het Nederlands voetbal. Dit alles om kansrijk te blijven voor een direct startbewijs voor de Champions League.

Nederland staat nu nog een neuslengte voor Oostenrijk en donderdagavond kan alles alweer anders zijn, maar onderaan de streep is ieder goed resultaat voor Ajax gewenst tegen Real Madrid. Een overwinning maar toch uitschakeling kan al het verschil maken.

Het vervelende is alleen dat PEC Zwolle nu ook betrokken is geraakt. Het duel tussen Ajax en PEC werd al van zondag verplaatst naar zaterdag, maar is nu weer verschoven: naar woensdag 13 maart om 18.30 uur.

Dit is om meerdere redenen vervelend. De aftraptijd van 18.30 uur is zeer naar voor supporters, zowel voor Ajacieden als fans van PEC. Hier komt bovenop dat PEC – net als Ajax trouwens – die bewuste week drie wedstrijden moet voetballen. Ajax hoopt nog kampioen te kunnen worden, PEC moet eerst het vege lijf zien te redden.

De belangen zijn dus groot. Misschien zijn het wel die grote belangen die ervoor zorgen dat PEC, net als PSV, enigszins over de kook is geraakt. De blauwvingers hebben al met advocaten gebeld om te peilen wat er zoal mogelijk is.

“Laat ik voorop stellen dat we Ajax niets kwalijk nemen, maar wat is dan het belang van het Nederlands voetbal,” vraagt directeur Gerard Nijkamp zich af in gesprek met Voetbal International. “Schijnbaar kun je het verzoek neerleggen om een duel te verplaatsen en PEC denkt graag mee. Maar wat nu gebeurt, is complete competitievervalsing.”

PEC deelt enkele bijzondere details. De club wist dat er een kans bestond om Ajax - PEC voor een tweede keer te verplaatsen, maar dan alleen als Ajax aan de goede kant van de score bleef in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid. Ajax verloor dus met 1-2, waarna dus alsnog een verzoek kwam om de boel te verplaatsen.

Dat steekt PEC. Maar de pijlen worden gericht op de KNVB, niet op Ajax. Als spelers een blessure oplopen of een rode kaart krijgen tegen Ajax dan heeft dit gevolgen voor het duel erna, waarin PEC het opneemt tegen Excelsior. Dat potje lijkt nogal belangrijk te worden.

PEC checkt of het nog mogelijk is om de nieuwe verschuiving ongedaan te maken. “We kijken naar de juridische mogelijkheden. Als je dit soort noodgrepen wilt uithalen, moet je daar in de zomermaanden met clubs over spreken. Dan verander je niet gedurende het seizoen de spelregels. Bovendien is de KNVB een faciliterende organisatie voor alle BVO’s. Dat blijkt niet uit deze keuze.”

Als PEC trouwens echt zo begaan is met competitievervalsing, nemen we aan dat er alles aan wordt gedaan om zo snel mogelijk de plastic grasmat uit het stadion te verwijderen. Maar dit geheel terzijde!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >