Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Passmaps: CL-variant met Tadic werkt dit keer niet optimaal

We roepen na de overwinning van Ajax om het hardst dat in de klassieker de orde is hersteld. Dat hoort erbij op de dag na een zege met duidelijke cijfers. Het werd 0-3 en er gebeurden veel mooie dingen, maar Feyenoord mag best een beetje balen. Er lagen opnieuw kansen om Ajax pijn te doen.

28 februari 2019 - 21:57
passmapsbekerklascar
Tadic kon niet de kar trekken zoals hij tegen Real Madrid deed. © Pro Shots

De schande van de 6-2 is uitgewist, maar eerlijk zeggen: durfde jij daar na een kwartier spelen op te hopen? Wij dachten de bui alweer te zien hangen. De eerste twee grote kansen waren voor Feyenoord en we kunnen er echt niets anders van maken dan dat Ajax ontsnapte.

Hoe kwam dit? En hoe wist Ajax meer controle over de wedstrijd te krijgen? Dat zijn interessante zaken om over na te praten. Stiekem nog veel interessanter dan een onterechte corner en geklaag hierover, al valt natuurlijk moeilijk te ontkennen dat de gevolgen van de 44ste minuut groot waren.

Tijd voor passmaps en meer, met dank aan @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
Pfoe, wat heeft Ajax gezwijnd in het eerste kwartier. Het is dat je zeker weet dat de bal ook in de herhaling niet binnenvliegt... Maar anders? De schrik slaat je om het hart. Wij zagen het al gebeuren dat de Ajacieden ondanks praatjes over revanche op achterstand kwamen. Het scheelde niets. Sam Larsson trof het houtwerk, Robin van Persie zag zijn inzet maar net geblokt door Matthijs de Ligt.

Het eerste kwartier was duidelijk voor Feyenoord, maar binnen 15 minuten hadden we ook zo'n beetje driekwart van het totale doelgevaar gehad. Het lukte de Stadionclub niet om meer kansen te creëren. Die twee grote kansen waren goed voor een waarde van 0,5 Expected Goals. Niet dat je vanaf 1,0 een gratis doelpunt krijgt, maar het zegt iets over de grootte van de mogelijkheden.

Het ergste was maar gelijk achter de rug. Gelukkig, kun je achteraf concluderen. En het was nu ook niet zo dat Ajax er direct iets tegenover zette, maar de wedstrijd bereikte wel een evenwicht. Daar waren de Ajacieden op dat moment gelukkiger mee dan de Feyenoorders. We moesten zo'n twintig minuten wachten op wat doelgevaar van Ajax. Veel stelde het niet voor.

Het verschil werd kort voor en na rust gemaakt en kwam grotendeels voort uit toeval, zoals toeval van grote invloed kan blijken tijdens een KNVB-bekerwedstrijd. Een onterechte corner plus een slapende Feyenoorddefensie – tot tweemaal toe! – en het verschil was gemaakt. Het is natuurlijk prima als je De Ligt laat lopen, als je dan de bal maar verdedigt. Of wegwerkt... Gratis tip voor de volgende keer!

Feyenoord kreeg nog een serieuze kans om terug te keren in de wedstrijd, maar Toornstra schoot veel te wild in. Andre Onana hoefde niet eens in actie te komen. De keeper spreidde slechts zijn armen om aan te geven: niets aan de hand! Vijf minuten later drukte Donny van de Beek af voor de 0-3 en was de klassieker beslist! Puur op basis van de doelkansen een duidelijke zaak.

Passmaps
Gewaarschuwd door de 6-2-nederlaag besloot Ajax de wedstrijd tegen Feyenoord op te schalen. Er werd gekozen voor een Europese benadering, inclusief opstelling in Champions League-variant. En dus stond Tadic in de spits, maar heb jij hem ook in actie gezien? Mwah. Tadic' optreden had maar weinig weg van zijn puike wedstrijd tegen Real. Hij verdiende dit keer slechts een corner.

Misschien had het ermee te maken dat Ajax enigszins werd verrast door de wijze waarop Feyenoord startte. Dat verzinnen wij niet, dat zeggen Frenkie de Jong en De Ligt. Beide heren lieten trouwens in het midden met welke verwachting precies het veld was betreden. “We hadden het best moeilijk met hoe Feyenoord stond en hoe ze liepen. Het was moeilijk om druk op de bal te zetten en eenmaal in balbezit ging het ook niet zoals normaal. Ik was ook te onrustig en niet balvast genoeg,” vertelde Frenkie naderhand aan Ajax Life.

Daarmee zijn de 23 onderscheppingen (!) van Frenkie deels verklaard. Ajax had flinke moeite om zich in te stellen op het vlotte loopwerk van de Feyenoorders. Noussair Mazraoui liet zich opnieuw verrassen, dit keer zonder erg door Larsson, en ook het beteugelen van Toornstra kostte de nodige moeite. Het is echt een mazzeltje dat Toornstra geen gepolijste voetballer is, anders had dit Ajax echt serieuze problemen kunnen opleveren. Zelfs nog in de tweede helft.

“Je weet dat Feyenoord vlot van start gaat en volop druk geeft. Toch hadden we daar in het begin moeite mee,” aldus De Ligt, ook in gesprek met Ajax Life. “Hoe we na een kwartier alsnog controle kregen? Door iets minder gehaast de bal naar voren te spelen. De eerste tien minuten ga je volle bak en daarna wordt het bij Feyenoord ook minder. Daar moet je mee omgaan en dat hebben we goed gedaan. Wij werden vaster aan de bal en kregen meer controle, Feyenoord kon daar niet op reageren.”

Als je de passmap van Ajax bekijkt, valt natuurlijk op dat Tadic in de punt van de aanval stond. Wat ook opvalt is dat er amper een lijntje zijn kant uit kan worden getrokken. De linkerflank lijkt als het ware los te hangen van de rest van de ploeg, waardoor Tadic amper in stelling kon worden gebracht. Ziyech werd wel gevonden. Maar als Frenkie al van zichzelf zegt dat hij niet balvast genoeg was, geldt dit voor Ziyech al helemaal. Niet voor het eerst viel Ziyechs optreden in een topwedstrijd stiekem een beetje tegen, al was de voorbereiding van de 0-3 natuurlijk pure magie!


Zone 14
We willen het liefst een hele verhandeling optikken over prachtige aanvallen die Ajax uitspeelde, maar... zo veel prachtige aanvallen waren er niet. Eigenlijk maakte de opmaat richting de 0-3 een heleboel goed en moet je die beelden maar een paar keer herhalen om tijdens deze editie van de klassieker mooi Ajaxvoetbal te zien.

Je ziet het mindere spel ook af aan de activiteit binnen Zone 14. Ajax ondernam 20 passes in dit gevaarlijke vierkant van het veld, maar erg veel ballen gingen zijwaarts. Linksaf in dit geval. Er werd wel op de deur geklopt, maar de keren dat Ajax iets wilde ondernemen, was het erg druk op het randje van de zestien. Er was geen doorkomen aan en de aangedragen oplossingen bleken te moeilijk.

Slechts vanuit de tegenstoot bleek er iets mogelijk. Toeval of niet, het was een van de passes waarmee het lukte om Van de Beek vrij te spelen. Het was geen directe assist en dus ontbreekt er een geel lijntje, maar daarom deze eervolle tekstuele vermelding.


Halfspaces
Ook het benutten van de halfspaces door Ajax was ondermaats. Er werd vrijwel niets benut... Het lukte over rechts niet een keer om een splijtende pass te verzorgen. Het zag er af en toe misschien gevaarlijk uit, maar was dat het ook echt? Hmm, mwah, neuh... En over links ging het al niet veel beter. Als je goed kijkt naar de weergegeven passes was slechts een bal echt gevaarlijk.

Over rechts lukte het niet een keer om een splijtende pass te verzorgen of met een sleutelpass een medespeler uit te zoeken. De linkerflank ziet er iets minder slecht uit, maar als goed valt het toch zeker niet te omschrijven.

Wie weet kun je hieraan aflezen dat David Neres op links geen supergoed idee is. De Braziliaan is vanaf rechts nu eenmaal beter en gevaarlijker, maar heeft de pech dat hij een speler met de klasse van Ziyech voor zich moet dulden. De wisselwerking met Tagliafico verloopt ook al niet optimaal.

Af en toe laat Neres leuke dingen zien, maar op basis van de klassieker kun je begrijpen waarom hij er af en toe ook naast staat.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >