Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onterecht gegeven corner 'voldoet' aan regels KNVB

Oké, oké… We geven eerlijk toe dat de kop boven dit artikel een klein beetje voortkomt uit dichterlijke vrijheid. Maar zoiets mag op de dag na een klassieker. En al helemaal wanneer die klassieker werd gewonnen (0-3) en Rotterdam tranen van verdriet huilt.

28 februari 2019 - 14:45
onterechtterechtcar
Dit gebeurt er als je een onterechte corner vergeet te verdedigen... © Pro Shots

Jullie weten vast al wel waar we naartoe willen, namelijk naar de onterechte corner in de 44ste minuut. Jordy Clasie zette Dusan Tadic met een tackle van de bal af en via het been van de Ajacied ging de bal over de achterlijn. Toch werd een corner gegeven.

Diverse Feyenoorders probeerden Kevin Blom op zijn fout te wijzen, maar zij kregen nul op het rekest. Of ze daardoor afgeleid waren, weten we niet. Maar feit is dat Feyenoord vervolgens vergat te verdedigen en Matthijs de Ligt kwam instormen en raak kopte: 0-1!

De aanleiding van het kopdoelpunt is voor Feyenoord een dag later nog altijd moeilijk te verteren. Er wordt gewezen op de aanwezigheid van de videoscheids, maar de VAR mag op momenten als deze niet ingrijpen. Zo kan het gebeuren dat het correct is dat Ajax een onterechte corner mocht nemen.

“De VAR grijpt alleen in bij doelpunten, rode kaarten en strafschoppen. Die regels zijn duidelijk,” stelt scheidsrechtersbaas Dick van Egmond namens de KNVB tegenover het Algemeen Dagblad. “Bij de tackle van Clasie kijkt de VAR alleen naar de vraag: is dit wel of geen strafschop? Dan volgt alleen een bevestiging dat het spel verder gaat en er dus een corner wordt genomen.”

Het één leidt natuurlijk tot het ander, maar ook na een treffer kan de video niet worden teruggespoeld om alles nog eens rustig te bekijken. “Wij behandelen geen corners, zoals we ook niet bij elke inworp of vrije trap gaan ingrijpen. En ook daaruit kan worden gescoord.”

De KNVB vindt het natuurlijk best spijtig dat een belangrijke ontwikkeling tijdens de klassieker voortkwam uit een onterechte corner, maar wringen? Nee, dat doet de hele zaak niet. “Het is natuurlijk jammer,” aldus Van Egmond. “Maar er is hier volgens de opgestelde protocollen gehandeld. En daar moeten we het mee doen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >