Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB wil publiek in stadions beter informeren over VAR-besluiten

De KNVB wil zo snel mogelijk de communicatie richting stadiongangers verbeteren bij arbitrale beslissingen waarbij de videoscheidsrechter een rol speelt. De bond wil de beelden die nu alleen door arbitrage te zien zijn op de stadionschermen tonen.

05 februari 2019 - 10:12
var-1200
Op dit scherm zag Kuipers dat hij St. Juste rood moest geven tijdens de klassieker. © Pro Shots

Nu is voor supporters in het stadion nog te vaak onduidelijk wat er precies speelt als de VAR zich met zaken bemoeit. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond laat in Het Parool weten dat hij begrijpt dat een VAR-ingreep voor grote verwarring en soms onbegrip zorgt in het stadion.

Kijk je thuis op de bank naar de kijkbuis, dan worden dingen vaak snel duidelijk, maar op je stadionstoeltje weet je vaak niet wat er allemaal loos is. Om meer begrip te kweken voor VAR-beslissingen moet de communicatie richting publiek op de tribunes beter. Dat kan via beeldschermen. De meeste clubs in de eredivisie hebben grote schermen in het stadion hangen en die kunnen veel duidelijkheid verschaffen.

Volgens Van Egmond onderzoekt de KNVB de mogelijkheden. “We zijn daarmee bezig. Maar het vergt tijd en organisatie. De uitvoering ervan is lastig. En als we ermee beginnen, moet het ook goed gebeuren. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat het publiek al beelden te zien krijgt, terwijl de scheidsrechter er nog naar moet kijken.”

Dat laatste klinkt vrij logisch, want dan zou de scheidsrechter beïnvloed kunnen worden door de reactie van het publiek en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Dat de bond daadwerkelijk onderzoekt wat er mogelijk is met stadionschermen blijkt wel uit de Telegraaf-column van Edwin van der Sar. De algemeen directeur van Ajax tekent op dat een paar weken geleden aan de club is gevraagd of men een proef mocht doen met het vertonen van VAR-beelden op de grote schermen in de Johan Cruijf Arena.

“Daarmee zijn wij als club akkoord gegaan, maar uiteindelijk bleek het technisch nog even niet haalbaar,” schrijft Van der Sar. “Het voetbal is door de komst van de VAR wel eerlijker geworden, maar ik denk dat de beslissingen die genomen worden duidelijker moeten worden voor het grote publiek.”

Wordt ongetwijfeld vrij snel vervolgd!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >