Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dolberg: 'In sommige wedstrijden krijg ik amper een bal'

De spitspositie van Ajax is dit seizoen niet onomstreden. Als het aan Kasper Dolberg ligt, verandert dat in 2019. We spraken de Deense spits voor onze nieuwe krant over tal van zaken en zeker ook over wat Erik ten Hag van hem verlangt.

08 februari 2019 - 09:24
dolberg-1200-cover
Dolberg vindt het niet erg om 'saaie meters' te maken. © Pro Shots

Dolberg leert en traint onder Ten Hag meer op tactisch vlak dan hij deed onder Marcel Keizer. Laatstgenoemde noemt hij makkelijk benaderbaar en was iemand met wie hij mooie voetbalgesprekken voerde. Met zijn huidige trainer praat hij zeker ook, maar de Deen stelt dat de drukke speelkalender dit seizoen minder tijd biedt voor dit soort zaken.

We praten met de aanvaller over de tactiek van Ten Hag. Dolberg is van mening dat de filosofie van Ten Hag vrijwel hetzelfde is als die van Peter Bosz. "Beiden willen offensief spelen en domineren op de helft van de tegenstander. Ik denk dat we onder Bosz iets minder naar voren speelden. We staan nu vaak zo diep op de helft van de tegenstander, dat de ruimte achter de verdediging beperkter is," stipt Dolberg toch een verschil aan.

Het gebrek aan ruimte achter de laatste linies van tegenstanders maakt het voor Dolberg als spits soms wat moeilijker. "Helemaal als ze de bus parkeren. In sommige wedstrijden krijg ik amper een bal," legt de spits uit, waarna hij duidelijk maakt dat het niet altijd gaat om het maken van doelpunten. Als voorbeeld gebruikt hij de 8-0-zege op De Graafschap. Een duel waarin hij geen doel trof.

"Zij speelden met vijf verdedigers. In zulke wedstrijden gaat het niet specifiek om het maken van doelpunten, maar om te doen wat de trainer van mij verlangt. Ik had in die wedstrijd steeds drie tegenstanders om mijn heen. Als ik naar rechts ging, dan liepen er drie mee. Dan ontstaat er ook ruimte voor anderen," snijdt Dolberg een belangrijk aspect aan.

"Helemaal tegen defensieve ploegen is het belangrijk om saaie meters te maken. Tegen De Graafschap scoorde zo'n beetje iedereen om mij heen. Dat vind ik ook veelzeggend." Moeilijk vind Dolberg het niet om die 'saaie meters' te moeten maken. "Nee. Ik ga lopen als ik een kans zie. Als iemand me dan volgt, dan ontstaat er vanzelf ruimte voor een ander. Als niemand me volgt, dan krijg ik de bal als het goed is. Sowieso ontstaat er iets als ik die meters maak."

Lees het hele interview met Dolberg in Ajax Life 14. Deze valt vrijdag exclusief bij leden van de Supportersvereniging Ajax op de deurmat. Ook lid worden? Sluit je dan nu tot einde van het seizoen aan voor maar 14 euro.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >