Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax steeds vaker op Engelse toer en dat wordt niet minder

‘Arrived in Almelo’, ‘Sunday vibesssss’, ‘All focus’, ‘Off we go’, ‘Beast in our defence’, ‘Let’s go get ‘em boys’, ‘Haaaaaappy b’day Carel’, ‘Someone is getting excited for tomorrow’s big game!’

11 februari 2019 - 08:46
wolves-ajax-engeland-1200
Ajax heeft een behoorlijk grote internationale volgersschare. © Ajax Images

Zomaar een bloemlezing van wat posts van Ajax op Twitter, Instagram en Facebook. De Engelse turbotaal voert tegenwoordig de boventoon en het Nederlands raakt steeds meer naar de achtergrond. Waarom is dat?
 
Reden genoeg om Ajax eens te vragen naar het ‘how and why’ van de taalkeuzes op social media.
 
“We hebben een internationale volgersschare op onze social mediakanalen. Op Facebook en Instagram hebben we inmiddels meer buitenlandse dan Nederlandse volgers. Op Twitter hebben we ook veel Engelstalige volgers,” aldus een woordvoerder bij Ajax.
 
Toch wringt al dat Engels bij veel Nederlandse supporters een beetje. We zijn toch niet voor niks een Nederlandse club…? De club zegt de gevoelens daarover te begrijpen.

“Dat snappen we zeker. We blijven een Nederlandse club en zullen altijd Nederlands communiceren, maar wel steeds vaker afgewisseld met Engelse kopij als dit voor onze wereldwijde volgers relevant is. We kunnen dan al onze volgers aanspreken in plaats van alleen het Nederlandse deel.”
 
Ajax heeft ook een officieel Engels Twitter-account met blauw vinkje en alles. Wat is daar dan de functie van? “Dit account is een stuk kleiner dan ons hoofdaccount en belicht alleen de hoofdzaken,” aldus de woordvoerder. “En zoals aangegeven: we hebben ook veel Engelstalige volgers op ons hoofdaccount van Twitter.”
 
Het klinkt allemaal als weloverwogen en zeker niet alsof het in de toekomst minder wordt. Toch vragen we ons af: luistert de club naar de geluiden van supporters die het een beetje ‘too much’ vinden allemaal?
 
“We luisteren naar de geluiden van supporters. Niet alleen op dit onderwerp, maar ook op andere onderwerpen. Dat is het mooie van deze tijd. We krijgen direct feedback op de content op onze sociale mediakanalen. Het contact met de fans is heel direct en interactief.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >