Ajax op eigen veld onderuit tegen Willem II en dit viel zoal op

Een uiterst pover Ajax heeft tegen Willem II zijn eerste competitienederlaag van het seizoen geleden. In de Johan Cruijff Arena gingen de Tilburgers er met de volle buit vandoor: 0-2. Dit viel ons op.

06 december 2019 - 22:16
WillemII_1200_8001
Dest kan Nunnely niet afstoppen en veroorzaakt een strafschop. © Pro Shots

Ten Hag vertrouwt op ‘Twents’ kwartet
Klaas Jan Huntelaar begon tegen Willem II voor het eerst sinds RKC-uit in de basis. Omdat Quincy Promes niet tijdig hersteld was van zijn beenblessure, koos Erik ten Hag tegen de nummer vier van de eredivisie voor hetzelfde offensieve kwartet dat in Enschede na rust vier keer het doel vond. Noa Lang begon op links, Dusan Tadic speelde vanaf ‘10’ en Hakim Ziyech voetbalde vanuit een vrije rol vanaf rechts.

Stuivertje wisselen
Noussair Mazraoui was in november eerste keus op de rechtsbackpositie tegen PEC Zwolle, Chelsea, FC Utrecht en Heracles. In dat laatste duel viel hij uit en verving Sergiño Dest hem. Tegen Lille speelden beiden. Dest als back, Mazraoui moeizaam vanaf het middenveld. Een duel later - tegen FC Twente - koos Ten Hag weer voor Mazraoui op rechtsback, maar dat betaalde de Ajacied niet uit. De basisplek voor Dest tegen Willem II kwam dan ook niet volstrekt als verrassing.

De inspeelpass van Martínez
Na een kwartier spelen, zagen de Ajacieden in de Johan Cruijff Arena de eerste fraaie aanval. Dat eindigde weliswaar met een misser van Huntelaar in buitenspelpositie, de schoonheid van de opgezette aanval zat hem vooral in de eerste inspeelpass van achteruit. Willem II stond verdedigend goed, Ajax bleef geduldig.

Lisandro Martínez was in die halve minuut steeds de vrijstaande Ajacied. Nadat Andre Onana hem aanspeelde, draaide de Argentijn rap weg en speelde de bal met een harde curve over een meter of dertig loepzuiver in de voeten van een ploeggenoot. Een inspeelpass met risico. Als dat vervolgens goed uitpakt, ziet het er fraai uit.

Willem II krijgt Arena stil
Ajax had moeite om de regie in de eerste helft in handen te krijgen. Willem II speelde compact bij balbezit van de thuisploeg, die uitblonk in slordig spel. Eenmaal in balbezit mochten de Tilburgers langdurig rondspelen. Tot echt grote kansen leidde het aan beide kanten niet. Ajax’ beste kans ontstond - typerend genoeg - uit een afgeslagen corner van Willem II, maar de eindpass van Dest was onzorgvuldig.

Vijf minuten voor rust sloegen de bezoekers toe na een rap uitgevoerde counter. De snelle Nunnely benutte zijn diepgang en sprintte richting doel van Onana. Dest kon de oud-Ajacied alleen afstoppen met een lichte overtreding: strafschop en geel. Ndayishimiye faalde niet vanaf de stip: 0-1. Daarna moest Onana zich nogmaals strekken op een schot, alvorens de thuisploeg onder een zacht fluitconcert de kleedkamer opzocht.

Ajax blaft na rust, maar bijt niet door
Ajax straalde in de eerste vijf minuten na rust al meer wilskracht uit dan in de gehele eerste helft. De ploeg was na rust dreigender en kreeg meer kansen. Die vonk sloeg over op de tribune, Koster was boos op zijn spelers als die niet vertraagden. Er waren vooral kansen voor Ziyech en Van de Beek, maar doelman Wellenreuther was geregeld een sta-in-de-weg.

De ene week is de andere niet
Na zijn officieuze hattrick tegen FC Twente werd toch wel nieuwsgierig uitgekeken naar het optreden van Noa Lang voor eigen publiek. De linksbuiten speelde een matige eerste helft, maar was zeker niet de enige. Een van richting veranderd schot na een overstapje van Donny van de Beek voor rust was zijn grootste wapenfeit.

De twintigjarige aanvaller, die in Enschede al met kramp kampte omdat hij nog maar weinig hele duels speelde dit seizoen, moest na een kwartier plaatsmaken voor routinier Siem de Jong. Die had een minuut later de gelijkmaker voor het inkoppen, maar mikte recht in de handen van de keeper.

Oud-Ajacieden halen hun sportieve gram
Ché Nunnely speelde van 2012 tot 2019 in het Ajaxshirt en werd in 2018 kampioen met Jong Ajax. Afgelopen zomer vertrok hij een jaar voor het einde van zijn contract naar Willem II en daar presteert hij goed. In de Johan Cruijff Arena mocht hij aan de bak tegen Nico Tagliafico. De aanvaller was voor rust de gevaarlijkste Tilburger. Met een 1-0-voorsprong koos Willem II-trainer Adrie Koster er na een uur echter voor zijn aanvaller te wisselen en bracht - onder respectvol applaus voor Nunnely - een andere oud-Ajacied: Damil Dankerlui.

Laatstgenoemde kon twintig minuten voor tijd maar ternauwernood afgestopt worden door Tagliafico, maar besliste het duel een kwartier voor tijd met een harde droge schuiver in de verre hoek: 0-2.