Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Valencia

Natuurlijk is er eigenlijk maar één ding wat je wilt weten en dat is of Ajax overwintert in de Champions League. Op die vraag kunnen we echter pas dinsdagavond laat antwoord geven, als het stof van Ajax - Valencia is neergedaald. Daarom drie dingen die je moet weten in aanloop naar de zenuwslopende ontknoping van groep H...

10 december 2019 - 09:11
drie-dingen-valencia-1200
We hopen op deze taferelen. We hopen er vurig op. © Pro Shots

Valencia-trainer Celades: 'Hopelijk maken we de kansen nu wel af'
Ajax heeft alles te verliezen en Valencia alles te winnen, dat is een beetje de teneur richting de aftrap van het beslissingsduel tussen beide ploegen. Dat is een manier om zaken te duiden, maar het is wat in het negatieve gesteld. Bij winst of gelijkspel tegen de Spanjaarden overwintert Ajax in het miljoenenbal, dus hoezo heeft de ploeg van Erik ten Hag alles te verliezen?

Feit is wel dat Valencia voor hetzelfde doel speelt. Bij winst op de Amsterdammers is de ploeg van trainer Albert Celades door en likken de Ajacieden hun wonden met een ticket voor de Europa League. Celades heeft de heenwedstrijd in Mestalla (0-3) goed bestudeerd en hoopt dat zijn spelers van die nederlaag geleerd hebben. Waar Erik ten Hag maandag niet wilde spreken over een geflatteerde zege, stelde Celades iets later juist dat de zege van Ajax wél geflatteerd was.

"We hebben de wedstrijd nogmaals bekeken. Wij denken dat we bepaalde dingen kunnen gebruiken voor ons strijdplan van morgen. Hopelijk maken we de kansen nu wel af." Kansen die de Spanjaarden in eigen huis wel degelijk kregen, maar niet benutten. Naar het schijnt is de bal die Daniel Parejo vanaf de penaltystip mocht trappen nog altijd niet geland.

Celades: "Het zal erg lastig worden om te winnen, maar we gaan er vol voor. We moeten er rekening mee houden dat Chelsea wint, wij focussen ons op datgene waar we invloed op hebben. We weten dat alles goed moet gaan. Beide clubs kunnen doorgaan naar de achtste finale. Ik hoop dat het een mooie wedstrijd wordt." Waar Ten Hag een oplossing moet vinden voor de absentie van Quincy Promes, moet zijn collega misschien nog wel harder puzzelen.

Doelman Jaume Doménech zal in de Johan Cruijff Arena het doel verdedigen, want vaste keeper Jasper Cillessen kampt met een blessure. Celades kan daarnaast ook niet beschikken over aanvallers Concalo Guides, Denis Cheryshev en Maxi Gómez. Verder zijn middenvelders Geoffrey Kondogbia en Kang-in Lee niet van de partij en kijkt rechtsback Cristiano Piccini noodgedwongen vanaf de zijlijn toe. 

De scenario's voor een heftig avondje Champions League
Ajax heeft tien punten verzameld in groep H en is daarmee niet zeker van plaatsing voor de knock-outfase. Dat voelt wrang, maar het is niet anders! Dat het dus een spannende avond wordt, hoeven we niemand uit te leggen, zeker omdat Chelsea - Lille op hetzelfde moment wordt gespeeld als Ajax - Valencia.

We hopen dat die pot niet van belang hoeft te zijn, maar het kan zomaar gebeuren dat het wel goed is te weten wat er in Londen gebeurt... Laten we de stand er eens bij nemen.

1. Ajax 5-10 (12-5)
2. Valencia 5-8 (8-7)
3. Chelsea 5-8 (9-8)
4. Lille 5-1 (3-12)

Het mag duidelijk zijn: bij winst op Valencia is Ajax groepswinnaar en plaatst het zich voor de knock-outfase. Als groepswinnaar loot Ajax dan de nummer twee uit een andere groep. Dit zou uiteraard het meest ideale plaatje zijn. Waar mogen we tekenen?

Ook bij een gelijkspel tegen Valencia is Ajax zeker van overwintering in de Champions League, maar bij een puntendeling is de ploeg van Erik ten Hag niet gegarandeerd van de groepswinst. Chelsea sneakt er bij winst op Lille nog voorbij, op basis van onderling resultaat. Bij dat scenario loot Ajax als nummer twee een andere groepswinnaar.

We willen er niet aan denken, maar er is ook een scenario dat Ajax verliest van Valencia en dat Chelsea wint. Dat betekent dat Ajax door zowel de Engelsen en de Spanjaarden wordt gepasseerd en eindigt op plek drie. Weg Champions League en hallo Europa League...

Toch hoeft verlies niet direct fataal te zijn. Mocht het onverhoopt gebeuren dat Ajax verliest van Valencia en Chelsea laat punten liggen tegen Lille, dan is het alsnog feest in de Arena. Als het Lille in die situatie lukt punten af te snoepen van Chelsea, dan eindigt Ajax op de tweede positie achter Valencia. De kans daarop is niet bijzonder groot, aangezien de trainer van de uitgeschakelde Fransen aangaf wat spelers rust te gaan geven.

Hopelijk hoeft het alleen om die reden al niet zó spannend te worden en redt Ajax het vanaf 21.00 uur op eigen kracht.

Turpin moet Ajax - Valencia in goede banen leiden
Clément Turpin is door de Uefa aangewezen als arbiter voor de beslissingswedstrijd in de Arena. De Fransman kennen we inmiddels vrij aardig, want vorig seizoen troffen we hem al een aantal maal. Drie keer om precies te zijn: Dinamo Kiev (3-1), Bayern München (3-3) en  Juventus (1-2).

Het zijn wedstrijden waar we met genoegen op terugkijken, toch? Het zegt natuurlijk allemaal niks, maar elk beetje houvast is fijn. De scheidsrechter hoeft het uiteraard niet alleen te doen en wordt geholpen door landgenoten Nicolas Danos en Cyril Gringore. Zij zijn de assistent-scheidsrechters van dienst en Frank Schneider fungeert als vierde official.

Het is bekend, er is in de Champions League ook een VAR actief. Jérôme Brisard zit dinsdag achter de knoppen en zal situaties terugkijken, indien nodig. Dat hoort er tegenwoordig bij en zorgt vaak voor een stukje extra spanning, ergernis of juist ontlading.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >