Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - ADO Den Haag

Ajax loopt de laatste speelronden op het tandvlees en snakt naar de winterstop. Toch moeten de schouders er zondagmiddag voor een laatste keer onder worden gezet, want dan komt ADO Den Haag op bezoek. De Hagenezen staan onder de streep, maar een club in het nauw doet soms vreemde dingen. Daarom hier drie zaken die je moet weten over Ajax – ADO.

21 december 2019 - 13:09
Copyright-ProShots-2662808
Vorig seizoen werd ADO met 5-1 eenvoudig opzij gezet. © Pro Shots

ADO-trainer Heesen gelooft in stunt
Ajax draait de laatste weken niet echt lekker, maar in Den Haag zijn de zorgen vele malen groter. De club is onder de degradatiestreep gezakt, zag trainer Alfons Groenendijk vertrekken en ziet ook intern het een en ander rommelen. Interim-trainer Dirk Heesen moet op korte termijn het tij zien te keren, om te beginnen uit bij Ajax. “Ik had graag als ploeg iets beter in ons vel gezeten, maar wij denken een kans te hebben bij Ajax. Zo moet je ook denken, toch?” stelt de oefenmeester tegenover Voetbal International.

We hebben gezien dat Ajax zonder diepte in het spel weinig creëert. Daarnaast mist Erik ten Hag een handvol belangrijke spelers. Dat zijn weer zaken die perspectief bieden voor ADO. “Er liggen mogelijkheden tegen Ajax. Misschien gaan we tactisch iets veranderen, misschien kies ik een paar andere spelers. Ajax wil voor eigen publiek goed afsluiten, maar wij willen ook goed afsluiten,” aldus Heesen.

Negatief clubrecord ligt op de loer
Het is Ajax al twee opeenvolgende speelronden in de eredivisie niet gelukt om te winnen. Sterker nog, er werd zelfs tweemaal op rij niet gescoord door de Ajacieden. De laatste keer dat dit gebeurde, is alweer vier jaar geleden. Het is echter nog nooit voorgekomen dat Ajax in drie opeenvolgende verloren competitiewedstrijden geen doelpunt maakte. Tegen ADO kan dit dus de eerste keer uit de clubgeschiedenis worden, waarmee een negatief record op de loer ligt.

Gelukkig kan Ajax wel vertrouwen putten uit eerdere onderlinge resultaten. De Amsterdammers verloren in de laatste negentien thuisduels slechts één keer van ADO. Het lukte de club uit Den Haag in twaalf van de negentien gevallen dan ook niet om het net te vinden. Scoren in uitwedstrijden is sowieso iets waar de Hagenezen moeite mee hebben. Het lukte ADO de laatste twee eredivisieduels op vreemde bodem niet om een doelpunt te produceren.

Ajax moet waken voor standaardsituaties
ADO heeft het dus lastig met het maken van doelpunten, maar als de ploeg uit Den Haag weet te scoren, is dat vaak vanuit een standaardsituatie. De Hagenezen maakte dit eredivisieseizoen procentueel gezien de meeste doelpunten vanuit een doodspelmoment (56%). ADO staat daarmee bovenaan het klassement wat betreft de meeste goals uit standaardsituaties, zo maken we op uit de statistieken van Opta.

Daarentegen treft de laagvlieger juist wel de club die het sterkst is in het verdedigen van spelhervattingen. Ajax kreeg in alle competitiewedstrijden tot nu toe slechts twee doelpunten tegen uit een standaardsituatie. Daarbij moet wel worden gezegd dat deze tegentreffers werden gemaakt in de laatste twee eredivisieduels tegen Willem II (0-2) en AZ (1-0). De ploeg van Ten Hag moet dus hoe dan ook op zijn hoede zijn.

Ajax en ADO Den Haag trappen zondagmiddag om 12.15 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >