Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Oranje met flink Ajaxtintje dwingt kwalificatie voor EK 2020 af

Het Nederlands elftal keert komende zomer eindelijk echt terug op het allerhoogste niveau. Het gaat al een tijdje de goede kant op en dat is nu onderstreept met kwalificatie voor het EK 2020. Plaatsing werd officieel afgedwongen in Noord-Ierland, waar Oranje aantrad met een behoorlijk Ajaxtintje.

17 november 2019 - 10:27
oranjegeplaatstcar
Heden en verleden van Ajax zorgt bij Oranje voor een prima mix. © Pro Shots

De wedstrijd gaan niet veel mensen nog lang herinneren en Steven Davis zal 'm waarschijnlijk zelfs het liefst snel willen vergeten. De aanvoerder van de Noord-Ieren schoot in de eerste helft een penalty wild over, waardoor hij de kans liet liggen om de score te openen en het nog een beetje spannend te maken. Joël Veltman maakte even eerder tijdens een kopduel ongelukkig hands.

Het was in zekere zin typerend voor de avond, want Noord-Ierland kon niet en het Nederlands elftal hoefde niet in de wetenschap dat een gelijkspel voldoende was. Risico's werden vermeden. De Oranjehemden vonden 0-0 op een stroperige avond in Windsor Park een prima uitslag, al had het best anders kunnen lopen.

Helaas hielp Steven Berghuis een mooie Ajax-aanval om zeep met een vreemde inzet tegen de lat, terwijl hij ook al niet meeliep toen Donny van de Beek met bal en al het middenveld overstak. Als de Feyenoorder diep was gegaan, had Donny de bal kunnen afleggen. Nu waren er weinig opties over en strandde de aanval. Voor 'straf' ontbrak Berghuis op de groepsfoto in de kleedkamer.

We hoeven er achteraf niet moeilijk over te doen, want plaatsing voor het EK 2020 is 'gewoon' een feit. Het fantastische spel van Ajax komt precies op tijd richting dit toernooi, want Ronald Koeman stelt steeds vaker Ajacieden op. Het ontgaat de bondscoach natuurlijk niet wat er in Amsterdam gebeurt.

Naast van de Beek stonden in Belfast ook Daley Blind, Quincy Promes en Veltman in de basis, terwijl Ryan Babel, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt hun opleiding op De Toekomst genoten en Jasper Cillessen ook nog een verleden in Amsterdam heeft.

Als het goed gaat met Ajax, gaat het vaak ook goed met Oranje en dat is een fijne gedachte. Om het echt compleet te maken, speelt het Nederlands elftal in de zomer van 2020 drie groepsduels voor eigen publiek in de Johan Cruijff Arena. Amsterdam is een van de twaalf speelsteden van het EK, maar het derde groepsduel in eigen huis is te danken aan de goede uitslagen van de laatste tijd.

De nu al succesvolle kwalificatiereeks wordt dinsdag afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Estland, waarbij hopelijk iets meer sprake is van feeststemming. Het is namelijk voor het eerst in zes jaar tijd dat Oranje zich mag opmaken voor een eindtoernooi. Het leuke is dat dit gebeurt met een talentvolle groep spelers, waar muziek en toekomst in zit, en ook Memphis Depay en Georginio Wijnaldum nog deel van uitmaken.

De voorpret kan beginnen en beleeft 30 november een voorlopig hoogtepunt, als in Boekarest de loting plaatsvindt voor de groepsfase. Gek genoeg zijn dan nog niet eens alle deelnemers aan het EK bekend, aangezien diverse play-offs pas in het voorjaar van 2020 worden gespeeld.

https://twitter.com/OnsOranje/status/1195823688962183168

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >