Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over PEC Zwolle – Ajax

Als Ajax de voorsprong van zes punten in de competitie wil behouden, moet er vrijdagavond worden gewonnen van PEC Zwolle. Potjes op het Zwolse nepgras zijn nooit gemakkelijk en dus is het zaak om op de hoede te zijn tijdens het tussendoortje kort voor een Europese wedstrijd. Daarom hier drie dingen die je moet weten over PEC – Ajax.

01 november 2019 - 11:25
Copyright-ProShots-2675803
Ajax won vorig jaar met 4-1 in Zwolle. © Pro Shots

Ajax sterk op ongebruikelijke vrijdag
We zijn natuurlijke hartstikke blij dat Ajax dit seizoen wederom actief is in de Champions League, maar door de Europese avondjes die er zijn bijgekomen, moest er flink worden geschoven in de eredivisie-agenda van Ajax. In de meeste gevallen werd alleen de aftraptijd gewijzigd, maar PEC-uit werd zelfs een dag naar voren gehaald. In principe wordt er niet op vrijdag gevoetbald door de traditionele topdrie, maar om voldoende rustmomenten te creëren voor het Europese voetbal, werd er een uitzondering gemaakt.

Zo kan het dus gebeuren dat Ajax tegen PEC voor het eerst in meer dan vier jaar een eredivisiewedstrijd op vrijdag speelt. De laatste keer dat dit gebeurde was in januari 2015, toen FC Groningen in eigen huis met 2-0 werd verslagen.

De vrijdag is voor Ajax dus een zeer ongebruikelijke dag, maar de Amsterdammers zijn kort voor het weekeinde zeker niet minder succesvol. De Ajacieden zijn namelijk ongeslagen in de laatste tien competitieduels die op een vrijdag werden afgewerkt. In deze reeks werd er acht keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld. 

PEC heeft moeite met scoren
Waar Ajax dit seizoen eenvoudig het net weet te vinden, heeft de tegenstander van vrijdagavond meer moeite met scoren. De ploeg uit Zwolle produceerde tot nu toe slechts zestien doelpunten en wist dit kalenderjaar al elf competitiewedstrijden niet te scoren, het hoogste aantal van alle eredivisieploegen. Dit alles maken we op uit de statistieken van Opta.

Na de zesklapper tegen RKC Waalwijk leek PEC de stijgende lijn wat betreft goals te hebben ingezet, maar in de vijf competitieduels die daarop volgden, kwamen de Zwollenaren liefst vier keer niet tot scoren.

De Blauwvingers bezetten momenteel de dertiende plaats op de ranglijst met een negatief doelsaldo van -10. Alleen VVV-Venlo en RKC hebben een slechter doelgemiddelde.

Weerzien met oud-Ajacieden
De selectie van PEC kent een aantal bekende gezichten. Xavier Mous, Pelle Clement en Dennis Johnsen hebben alle drie een verleden bij Ajax. Laatstgenoemde staat zelfs nog steeds onder contract bij de Amsterdammers, maar is dit seizoen uitgeleend aan de club uit Zwolle, waar hij overigens maar weinig minuten maakt.

Mous en Clement blikten met AjaxTV vooruit op de wedstrijd van vrijdagavond en erkenden dat ze hun oude club nog altijd volgen. “Je hoeft niet per se voor Ajax te zijn om van ze te kunnen genieten. Ik denk dat dat heel Europa aan het genieten is en ook in Nederland krijgen ze steeds meer waardering van andere clubs. Dat is ook terecht, want ze spelen heel attractief voetbal,” aldus Clement.

“Het moet nog maar blijken of het leuk wordt om tegen Ajax te spelen. Het wordt hoe dan ook een pittige wedstrijd, maar wij moeten gewoon met z’n allen strijden voor wat we waard zijn en dan uiteindelijk zien waar het schip strandt,” sluit Mous af.

PEC Zwolle en Ajax trappen vrijdagavond om 20.00 uur af in het stadion met die ingewikkelde naam.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >