Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Twente - Ajax

Ajax reist zondagmiddag af naar Enschede voor de altijd lastige uitwedstrijd tegen FC Twente. Het wordt na vijf jaar wel eens tijd om drie punten te scoren in de Grolsch Veste. Een goede voorbereiding kan helpen en daarom hier drie dingen die je moet weten over Twente - Ajax!

30 november 2019 - 14:02
Copyright-ProShots-1841755
Donny trok twee jaar terug al gekke bekken bij een doelpunt! © Pro Shots

Garcia heeft plan voor afstoppen tandem Ziyech/Promes
Hakim Ziyech en Quincy Promes voelen elkaar de laatste weken feilloos aan. Promes maakte tegen Heracles Almelo twee identieke doelpunten en ook tegen Lille OSC wist hij op aangeven van de Marokkaan het net te vinden. Het recept is inmiddels bekend: Ziyech snijdt de bal perfect aan en Promes duikt op bij de tweede paal. Het is een soort telepathie.

De combinaties tussen de twee spelmakers zijn bijna niet te verdedigen, zo weet ook Twente-trainer Gonzalo Garcia. De oefenmeester stelt dat zijn spelers de beelden miljoenen keren hebben kunnen zien en dat hij de klik tussen Ziyech en Promes heeft besproken met zijn rechtsbacks. “Maar als de bal goed is, dan is die bijna niet te verdedigen bij de tweede paal,” aldus Garcia tegenover het Algemeen Dagblad.

Desondanks hoopt de Spaanse trainer een oplossing te hebben gevonden om de tandem af te stoppen. “Het belangrijkste is dat je meteen druk hebt op Ziyech. Hij mag die bal niet zonder press geven. Sta je dat toe, dan geeft Ziyech hem blindelings. En dan weet hij precies waar Promes is, ondanks een vracht aan tegenstanders in het strafschopgebied. Dat is het speciale gevoel wat die twee spelers met elkaar hebben,” sluit Garcia af.

Het is overigens wel even afwachten of Ziyech überhaupt meedoet tegen Twente. De linkspoot heeft een pijnlijke arm overgehouden aan het duel met Lille en is dus onzeker voor het treffen met de Tukkers.

Ajax kan PSV voorbij in beste decennium ooit
Als we een blik werpen op de ranglijst van de eredivisie, dan zien we dat Ajax op basis van punten al lang voorbij is aan PSV. De Brabanders staan tot op heden echter wel gelijk met Ajax als we kijken naar het totale puntenaantal in een decennium. Dit alles weten we dankzij de statistieken van Opta. De lampenclub verzamelde in de periode tussen 2000 en 2010 liefst 780 competitiepunten en is daarmee recordhouder.

Dat record moeten ze echter wel delen met Ajax. De Amsterdammers hebben inmiddels hetzelfde puntenaantal verzameld in dit decennium en kent daarmee tevens de beste tienjarige periode uit de clubhistorie. De Ajacieden kunnen zelfs het record van PSV overnemen, maar daarvoor moet er wel minimaal één punt worden behaald tegen Twente.

Drommel dit seizoen lastig te passeren
Als we het toch over interessante statistieken hebben, pakken we ook gelijk het reddingspercentage van Twente-keeper Joël Drommel erbij. Opta analyseert alle doelmannen in de eredivisie en kwam tot de ontdekking dat slechts drie goalies dit seizoen een hoger reddingspercentage hebben dan Drommel.

In het percentage zijn zaken zoals fouten met een tegentreffer tot gevolg, gestopte grote kansen, tegendoelpunten en reddingen meegenomen. De Twentse keeper komt op basis van deze gegevens op een reddingspercentage van ongeveer 71% en staat daarmee dus vierde in het klassement wat betreft meest succesvolle eredivisiekeepers dit seizoen.

Ajax kan daar het grote aantal geproduceerde doelpunten tegenover zetten, maar zal toch flink zijn best moeten doen om Drommel te passeren. Of dat ook lukt, zien we zondagmiddag. Dan trappen Twente en Ajax om 12.15 uur af in de Grolsch Veste.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >