Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Chelsea - Ajax

We kennen allemaal het sportieve belang van de tweede ontmoeting tussen Chelsea en Ajax. Als de wedstrijd van dinsdag een winnaar oplevert, zet die een grote stap richting de knockout-fase van de Champions League. We weten ook dat het uitvak leeg moet blijven. Maar er is meer. En precies dat zetten we op een rijtje!

05 november 2019 - 09:32
driedingencheajacar
We hopen dat het Ajax lukt om Chelsea nu wel tegen te houden. © Pro Shots

Ajax met zwarte kousen
Het is goed om te weten dat Chelsea en Ajax dit keer wel 'gewoon' in hun klassieke shirts spelen. Het is en blijft een tikje onbegrijpelijk dat Chelsea in de Johan Cruijff Arena aantrad in zijn derde, zwarte tenue en niet in het blauw dat de club zo kenmerkt, vooral ook omdat je zou denken dat blauw en rood/wit totaal niet met elkaar clasht.

Dat klopt ook, maar de Uefa doet moeilijk over de kleinste dingetjes en dat is rondom de 'return' ook het geval. Zo maken witte sokken onderdeel uit van de thuistenues van beide elftallen en dat kan natuurlijk niet, zo oordeelt de Europese voetbalbond. Precies daarom dragen de Ajacieden op Stamford Bridge zwarte kousen. Het grotendeels witte broekje krijgt wel een stempel van goedkeuring.

Is dat heel erg? Mwah. Tijdens RKC-uit (1-2) zagen we laatst precies dezelfde kleurencombinatie en in de eerste helft van het bestaan van Ajax (tot eind jaren vijftig) behoorden zwarte kousen tot de standaarduitrusting. In die zin is het tenue heel erg klassiek!

https://twitter.com/museumofjerseys/status/1191322431820115968

Tadic kan leven met gemopper over prestaties
Tadic on fire! Het is de bekende tekst die tijdens het staartje van de warming-up wordt gezongen of uit de speakers klinkt, maar de laatste weken zijn er maar weinig defensies terrified. Het is zelfs zo erg dat er wat gemopper klinkt over de prestaties van Tadic, al omschreef Wim Kieft hem nog maar kort geleden als de beste Ajaxspits sinds Marco van Basten.

Zo'n compliment kun je maar beter in je zak steken. En dat doet Tadic dan ook, maar hij kan er net zo goed mee leven dat er een beetje wordt gemopperd. De Serviër speelt in de spits wat anoniem zijn potjes en op bezoek bij PEC hielp Tadic een wel heel grote kans om zeep. De vooractie was perfect, het afwerken leek echter nergens naar.

“Het is normaal dat er wat kritiek klinkt als je even geen topprestaties levert. Dat moet je accepteren en anders moet je er maar voor zorgen dat je beter voetbalt,” aldus Tadic voor de laatste training in Londen. Het compliment van Kieft kun je zien als voorzichtig tegen de stroom inzwemmen, maar Tadic is er best blij mee. “Dank je wel hiervoor, Wim. Dit geeft mij kracht om weer goed te voetballen!”

Overigens was Erik ten Hag er op zijn beurt als de kippen bij om erop te wijzen dat Tadic weliswaar wat minder scoort, maar nog altijd volop assists levert. En dat klopt. De teller staat op tien assists. Als dat tegenwoordig al een vormcrisisje oplevert, moet het wel erg goed gaan met Ajax!

Ten Hag focust zich alleen op Chelsea-uit
Erik ten Hag heeft bevestigd dat hij het seizoen afmaakt als trainer van Ajax. Dat is precies de tekst die wij graag wilden horen en daarom hartstikke fijn, maar we zijn ook benieuwd: is er toenadering gezocht vanuit Bayern München? Op die vraag wilde Ten Hag geen antwoord geven. Zowel de Britse als Nederlandse pers probeerde het, maar zonder succes.

“Ik focus me alleen op Chelsea-uit,” kregen we te horen. “Morgen is de wedstrijd tegen Chelsea,” zo luidde optie B. En 'morgen, Chelsea' was het synoniem voor 'mand!' toen Ten Hag er tabak van had. Toch was het interessant om vanuit de mond van de trainer te horen dat er geen afspraken liggen en dat de situatie daarom nu anders is dan op het moment toen hij FC Utrecht begin 2018 verruilde voor Ajax. Er stond toen een clausule in Ten Hags contract.

Had Ten Hag op basis van afspraken anders wel graag naar de Bundesliga willen vertrekken? Dat is een conclusie die we niet zomaar eventjes kunnen trekken, het is hooguit een denkrichting. Het was hoe dan ook fascinerend om de antwoorden van Ten Hag te horen op de goede vragen die werden afgevuurd, maar heel veel wijzer werden we er niet van. Het was hooguit voer voor speculatie.

En dat worden we op korte termijn waarschijnlijk ook niet, want na Chelsea-uit is het thuisduel met FC Utrecht alweer o zo belangrijk en wordt het vizier gericht op Ajax - Heracles Almelo. Laten we vooral maar blij zijn dat Ten Hag in verband wordt gebracht met Bayern, want dat zegt vooral iets over de prestaties die de trainer met zijn ploeg in Amsterdam neerzet.

Die goede prestaties zijn er mede de reden van dat Ten Hag zich goed voelt als trainer van Ajax. “Ik voel een sterke connectie met mijn ploeg en iedereen bij de club, daarom blijf ik.” En zo is het!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >